Τυχαίο;Η Standard & Poor’s με νέο πρόεδρο.

Την αντικατάσταση του προέδρου της

ανακοίνωσε η Standard & Poor’s,

απόφαση που ξάφνιασε πολλούς στη Γουόλ Στριτ. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του προέδρου τον 53χρονο Ντάγκλας Πίτερσον, ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της Citibank.

Ο Πίτερσον από τις 12 Σεπτεμβρίου θα πάρει τη θέση του σημερινού προέδρου της S&P, του 55χρονου Ντίβεν Σάρμα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Η απόφαση του Ντίβεν Σάρμα να παραιτηθεί ήρθε σε μια χρονική στιγμή που ο οίκος αξιολόγησης δέχεται ισχυρές πιέσεις από πολλά μέτωπα. Η Standard & Poor’s πριν από 20 ημέρες προχώρησε σε μία απροσδόκητη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, προκαλώντας με την κίνησή της αυτή πολλές και έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρχίσει έρευνα για τις αξιολογήσεις που έδινε ο οίκος σε «τοξικά» σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Η αμερικανική κυβέρνηση πριν αλλά και μετά την υποβάθμιση κατηγόρησε τη S&P ότι είχε υπερεκτιμήσει το εθνικό χρέος των ΗΠΑ κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο οίκος απάντησε ότι το λάθος αυτό δεν επηρέασε την απόφαση για την υποβάθμιση και ότι βάσισε την απόφασή της αυτή στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γίνεται «λιγότερο σταθερή, αποτελεσματική και προβλέψιμη» και επειδή οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τους στόχους για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Αν και αρκετοί έσπευσαν να συνδέσουν την αποχώρηση του Σάρμα με την πρόσφατη υποβάθμιση των ΗΠΑ, πηγές των «New York Times» και των «Financial Times» ανέφεραν ότι η S&P ετοίμαζε την αλλαγή φρουράς αρκετούς μήνες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.

Σήμερα η S&P, που ανήκει στον όμιλο McGraw-Hill, αποτελείται από δύο χωριστά τμήματα. Το ένα τμήμα είναι υπεύθυνο για τις αξιολογήσεις και το δεύτερο τμήμα έχει την εποπτεία των δεικτών που φέρουν το όνομά της. Ενας από αυτούς είναι, για παράδειγμα, ο S&P 500 που είναι βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης – απαρτίζεται από 500 διαφορετικές εταιρείες.

Ποιος είναι. Ο Ντάγκλας Πίτερσον είναι σήμερα επιχειρησιακός διευθυντής (COO) της Citibank Βόρειας Αμερικής, του τραπεζικού κλάδου της Citigroup με δραστηριότητες σε πάνω από 100 χώρες. Εργάστηκε για την αμερικανική τράπεζα για 25 συναπτά έτη σε διάφορα μέρη του κόσμου και έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση διαφόρων κρίσεων. Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Ιαπωνίας σε μια δύσκολη περίοδο για την τράπεζα. Τότε οι εποπτικές Αρχές της χώρας είχαν πάρει την άδεια ιδιωτικής τραπεζικής της αμερικανικής τράπεζας στη χώρα αυτή επειδή είχαν διαπιστώσει παρατυπίες. Ο Πίτερσον ως επικεφαλής των 15.000 εργαζομένων της Citibank στην Ιαπωνία ανέλαβε να χειριστεί τις προκλήσεις αυτές.

Από το 2001 έως το 2004 ο Πίτερσον διετέλεσε επικεφαλής ελεγκτής της Citigroup και ηγήθηκε της ενοποίησης των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου μετά τη συγχώνευση της Citicorp με την Travalers. Πιο πριν είχε διατελέσει επικεφαλής της τράπεζας στην Κόστα Ρίκα και την Ουρουγουάη

πηγη