Γ. Σταρκ: H κρίση δεν συγκρίνεται με την ύφεση του 2008

Οι τράπεζες της ευρωζώνης έκαναν την Πέμπτη καταθέσεις overnight ύψους 90,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την εβδομάδα που πέρασε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν βρίσκονται σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όμως οι πρόσφατοι χειρισμοί της τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης έκαναν την Πέμπτη καταθέσεις overnight ύψους 90,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι υψηλές αυτές καταθέσεις είναι μια ένδειξη ότι οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δανείζονται και να δανείζουν μεταξύ τους και προτιμούν να εμπιστεύονται τα ρευστά διαθέσιμά τους στην ΕΚΤ που πάντως τις ανταμείβει «τσιγγούνικα», μόλις με 0,75% επιτόκιο.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις ενδείξεις» στη διατραπεζική αγορά, δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.

Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πάντως «συγκρίσιμη με εκείνη του φθινοπώρου του 2008, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers», της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, υποστήριξε ο Σταρκ.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2008 οι καταθέσεις overnight της ευρωζώνης στην ΕΚΤ ξεπερνούσαν κάποιες φορές τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Σταρκ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι το έκτακτο εξαμηνιαίο δάνειο, ύψους 50 δισ. ευρώ, που χορήγησε στις 4 Αυγούστου η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, δεν πρόκειται να ανανεωθεί άμεσα.

Την Τετάρτη, ένα «μυστηριώδες» δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε η ΕΚΤ σε μια μη κατονομαζόμενη τράπεζα της ευρωζώνης υποδαύλισε πανικό στις χρηματαγορές και οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις μετοχές πολλών τραπεζών της Ευρώπης. «Τα 500 εκατομμύρια, παρ’ όλ’ αυτά, είναι περιορισμένο ποσό. Πρόκειται μάλλον για κάποια μικρή τράπεζα, ίσως ιταλική ή ισπανική, που δεν είχε άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε δολάρια», υποστήριξε ο οικονομολόγος Φρανκ Ένγκελς της Barclays Capital. «Οι ειδικοί μας λένε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια. Όμως, αυτή τη στιγμή, και η παραμικρή ένδειξη έντασης γίνεται πρωτοσέλιδο», πρόσθεσε ο Ένγκελς.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ