Σαρκοζί – Μέρκελ απογοήτευσαν με την απόρριψη…

Μιχελάκης:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής,

ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου.

Έχει ακόμα υποστηρίξει ότι όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

Παρόμοιες απόψεις έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί…

Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν “επαρκή”. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Τελικώς, αποδεικνύεται ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης.

Και η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει το θλιβερό θέαμα να… πανηγυρίζει (!) που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε (όπως το ευρωομόλογο), ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει (όπως οι “εγγυήσεις” του νέου δανεισμού).

Η κυβέρνηση δεν μπορεί, δυστυχώς, να βάλει τέλος στον κατήφορο. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν καταλαβαίνει τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα».

Στον ιδιο τόνο και η :_______________________________________________________________________

Financial Times:

«Απογοητευτική η απόρριψη του ευρωομολόγου από Σαρκοζί – Μέρκελ»

«Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απογοήτευσαν λέγοντας “όχι” στην ιδέα της εισαγωγής ενιαίου ομολόγου ευρωζώνης».Αυτό αναφέρουν, σε άρθρο τους, σήμερα οι Financial Times, σχολιάζοντας την χθεσινή συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι.

Η βρετανική εφημερίδα επικεντρώνεται στις αποφάσεις του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την υιοθέτηση από κοινού ενός ενιαίου συστήματος φορολόγησης έως το 2013, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν μεγαλύτερη συνεργασία οικονομικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας θα σχεδιάσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου μέτρα εισαγωγής ενιαίας επιχειρηματικής φορολογικής βάσης και ενιαίου συντελεστή στις δύο χώρες, που θα εισαχθεί από το 2013, ενώ θα καταλήξουν και σε κοινή πρόταση για ενιαίο συντελεστή χρηματοοικονομικών συναλλαγών

πηγη