Ανασφάλιστος ένας στους τρεις εργαζομένους

Διπλάσιο το πρόστιμο για τους υπότροπους εργοδότες

Στο 35% φτάνει ο αριθμός των ανασφάλιστων που απασχολούνται σε τουριστικούς προορισμούς. Αυτό έδειξαν οι 2.957 έλεγχοι που πραγματοποίησε στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου η ειδική υπηρεσία ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς στο πλαίσιο της «μάχης» για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ τον χρόνο. «Στη διάρκεια των ελέγχων επιβλήθηκαν πρόστιμα 2,2 εκατ. ευρώ για μη καταχώριση απασχολούμενων στο ειδικό βιβλίο. Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας ήταν 35%», ανακοίνωσε το ΙΚΑ.

 

Τα κλιμάκια των ελεγκτών επισκέπτονται σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους τα τουριστικά θέρετρα και κυρίως εποχιακές επιχειρήσεις (εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, νυκτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, τουριστικά λεωφορεία, θαλάσσια σπορ, εκμίσθωση ομπρελο-καθισμάτων, τουριστικά γραφεία), επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες εργοδότες. Σε όσους δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάλεσε τους εργοδότες να παραλάβουν άμεσα το ειδικό βιβλίο για την καταχώριση των νεοπροσλαμβανομένων από τα κατά τόπους υποκαταστήματα και τους υπόλοιπους απογεγραμμένους εργοδότες να το ενημερώνουν ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα.

πηγη