Έρχονται μαύρες μέρες…

Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω!

Με την πλάτη στον τοίχο, οι Ελληνες εργαζόμενοι αποδέχονται την εργασιακή ζούγκλα για να μη να μη χάσουν το μεροκάματο και βιώσουν τον εφιάλτη της ανεργίας, η οποία παρόλα αυτά τρέχει ασυγκράτητη.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ που συντάσσει την ετήσια μελέτη για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Θεσσαλονίκης – η επίσημη ανεργία μετά το φθινόπωρο που θα ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος θα αγγίξει το 18% (πάνω από 900.000 άνεργοι) και μαζί με την «κρυφή» θα φτάσει το 23% -24% προσεγγίζοντας σύμφωνα με τους μελετητές τα υψηλά ποσοστά του 1961, την εποχή που οι Ελληνες έφευγαν μετανάστες.

 

Το 1961 οι άνεργοι ανέρχονταν στις 864.000 σε σύνολο εργατικού δυναμικού 3. 640.000 άτομα. Οσο για το 2012, προβλέπεται ότι η στατιστική ανεργία θα ξεπεράσει το 20% (1.150.000 άτομα). Αλλωστε πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώσει καθόλου αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες ενώ μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Σήμερα κανείς δεν προσλαμβάνει, ένας στους 3 δεν ασφαλίζει το προσωπικό σε ορισμένους κλάδους όπως στον τουρισμό και την εστίαση ενώ χρησιμοποιούν δεκάδες τερτίπια για να μειώσουν τους μισθούς.

Στις τουριστικές επιχειρήσεις κανένας δεν πληρώνει, όλοι δίνουν στο ΙΚΑ πλασματικά στοιχεία ότι απασχολούν part time τον εργαζόμενο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 10ωρα χωρίς ρεπό με την ελπίδα να πάρει μεγαλύτερες αποδοχές ή τον αφήνουν ανασφάλιστο.

Από τους 2.957 ελέγχους που διεξήχθησαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α) σε εστιατόρια – μπαρ – κλαμπ – καφετέριες – μεζεδοπωλεία – νυκτερινά κέντρα – ξενοδοχεία – τουριστικά λεωφορεία – θαλάσσια σπορ – εκμετάλλευση ομπρελοκαθισμάτων – τουριστικά γραφεία κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2011 επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη καταχώρηση απασχολούμενων στο Ειδικό Βιβλίο δύο εκατομμύρια διακόσιες ενενήντα τρεις χιλιάδες και πεντακόσια ευρώ (2.293.500,00 €) με το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας να κυμαίνεται στο 35%.

Η εφαρμογή διπλάσιου προστίμου σε υπότροπους εργοδότες αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για τη συμμόρφωση των παρανομούντων εργοδοτών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ με την ανεργία και τη μείωση μισθών και συντάξεων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί έως και 8,9% (2009-2011) με αποτέλεσμα ο δείκτης σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου των 15 πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειωθεί από 84,5% (2009) σε 75,9%. Δηλαδή χάσαμε σε αγοραστική δύναμη ακριβώς ότι κερδίσαμε τα 10 προηγούμενα χρόνια με την ένταξη στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ

για το ίδιο θέμα__________________________________________________________________________________

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ανεργία

και δείχνουν μία χώρα όπου έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή της με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διατάραξης της ασφάλειας: Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ που συντάσσει την ετήσια μελέτη για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Θεσσαλονίκης – η επίσημη ανεργία μετά το φθινόπωρο που θα ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος θα αγγίξει το 18% (πάνω από 900.000 άνεργοι) και μαζί με την «κρυφή» θα φτάσει το 23% -24% προσεγγίζοντας σύμφωνα με τους μελετητές τα υψηλά ποσοστά του 1961, την εποχή που οι Ελληνες έφευγαν μετανάστες.

Το 1961 οι άνεργοι ανέρχονταν στις 864.000 σε σύνολο εργατικού δυναμικού 3. 640.000 άτομα. Αλλά το 1961 υπήρχε στην Ελλάδα εκπληκτικός ρυθμός ανάπτυξης, ο δευτερος στην Ευρώπη, μετά την Σουηδία. Κάτι που σήμερα ούτε τον ονειρευόμαστε. Οσο για το 2012, προβλέπεται ότι η στατιστική ανεργία θα ξεπεράσει το 20% (1.150.000 άτομα). Ερευνα δείχνει ότι μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώσει καθόλου αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες ενώ μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Σήμερα κανείς δεν προσλαμβάνει, ένας στους 3 δεν ασφαλίζει το προσωπικό σε ορισμένους κλάδους όπως στον τουρισμό και την εστίαση ενώ χρησιμοποιούν δεκάδες τερτίπια για να μειώσουν τους μισθούς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΚΑΙ ακόμη ενα άρθρο________________________________________________________________________________

ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ ΑΔΕΔΥ:

Στο 18% η ανεργία μετά το καλοκαίρι

Νέα άνοδο, στο 18%, θα καταγράψει η ανεργία μετά τη λήξη της θερινής περιόδου σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πίεση στην αγορά εργασίας θα ασκήσει όχι μόνο ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και οι περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης και οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

Επισημαίνεται ότι η έκταση της ανεργίας είναι δύσκολο να καταγραφεί λόγω της εκτεταμένης ανασφάλιστης εργασίας.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας, το Μάιο του 2011, ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.

 

Η κυβέρνηση απαντά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.

Το σχέδιο συζητήθηκε στις 3 Αυγούστου στην Κυβερνητική Επιτροπή και εντός των επομένων ημερών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος

πηγη

 

1 Comment

  1. «Μανούλα με χάνεις θα φύγω στα ξένα» Καζαντζίδης!!!!!!!
    Όλα γύρισαν πίσω!Μονο που τώρα δεν υπογράφονται συμβάσεις με χώρες τους εξωτερικού για να φύγει η εργατιά..Που θα φύγει μόλις βρει κάτι να πιαστεί,ούτως ή άλλως,,, για τις φάμπρικες κάποιας Γερμανίας και τις στοές των ορυχείων κάποιου Βελγίου)

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.