«Ουδέν κρυπτόν», στην… Ελβετία,για τους Γερμανούς;

Οι ελβετικές τράπεζες να καταβάλλουν στις γερμανικές αρχές 2 δισ. φράγκα

Σε συμφωνία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών Γερμανίας και Ελβετίας με αντικείμενο τις καταθέσεις γερμανών φορολογουμένων που απέκρυπταν εισοδήματα εκμεταλλευόμενοι το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών οι ελβετικές τράπεζες θα καταβάλουν στις γερμανικές αρχές συνολικά 2 δισ. φράγκα (1,89 δισ. ευρώ) έναντι των οφειλών γερμανών φορολογουμένων. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί αργότερα στις τράπεζες αφού πρώτα οι γερμανοί καταθέτες φορολογηθούν για τα «κρυφά» εισοδήματα που είχαν κατατεθεί σε ελβετικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον οι ίδιες τράπεζες θα επιβάλουν φόρο στους πελάτες τους, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 19% και 34% αναλόγως του ύψους των κεφαλαίων και της «παλαιότητας» του αντίστοιχου λογαριασμού. Στη συνέχεια το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα παραδοθεί στις γερμανικές αρχές χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα στοιχεία των καταθετών. Οι γερμανοί φοροφυγάδες θα έχουν ως εναλλακτική την απευθείας «διευθέτηση των υποθέσεών» τους με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα τοπικά κοινοβούλια ενώ θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2013.

Μέχρι τότε και για να αποτραπεί η φοροδιαφυγή άλλων Γερμανών πολιτών οι ομοσπονδιακές αρχές της χώρας θαμπορούν να ζητούν τα ονόματα πελατών γερμανικής υπηκοότητας (προκειμένου να διαπιστώνεται πιθανή φοροδιαφυγή) χωρίς όμως να γίνεται γνωστό σε ποια τράπεζα διατηρούν λογαριασμό.

«Αμφότερες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι η συμφωνία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο πεδίο του εισοδήματος από κεφάλαια» αναφέρει η ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου. Η αρμόδια υπουργός σημειώνει ότι η συμφωνία «δημιουργεί ένα πλαίσιο αξιοπιστίας και ανταγωνιστικότητας για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και παράγει θετικά αποτελέσματα και για τους δύο εμπλεκόμενους».

Σε ανάλογες διαπραγματεύσεις βρίσκονται και οι αρχές της Γαλλίας και της Βρετανίας ενώ σχετικές ενέργειες έχει αναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

to vima