Αυτός ο ρόλος του «πάει», του Ρομπάι…!»

Aναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της ευρωζώνης, δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι θα υιοθετήσουν ένα είδος διευθέτησης του χρέους τους, διεργασίες για την σύνταξη μίας κοινής πρότασης για την επιβολή φορολογίας στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και επιβολή κοινού φόρου στις γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις εξήγγειλαν από το Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση από Παρίσι και Βερολίνο είναι να δημιουργηθεί μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. «Η οικονομική κυβέρνηση θα αποτελείται από τους επικεφαλής των κρατών και της κυβέρνησης και θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο και περισσότερες αν χρειαστεί. Θα εκλέξει έναν σταθερό πρόεδρο με θητεία για 2,5 χρόνια. Προτείνουμε ότι αν είναι υποψήφιος αυτός ο σταθερός πρόεδρος να είναι ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σε μία εξαιρετικά περίπλοκη συνθήκη» σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Η κρίση υπερχρέωσης δημιουργήθηκε σε σειρά ετών και δεν θα μπορούσαμε να την εξαλείψουμε ξαφνικά» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ότι το Πακέτο Σταθερότητας που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναβαθμίσει τον θεσμικό ρόλο της και ανέφερε ότι η διαδικασία θα γίνει βήμα-βήμα.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες προτείνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν στα συντάγματα τους ένα ανώτατο όριο για το χρέος τους. Όπως εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ αν και το Βερολίνο αποκαλεί το όριο «φρένο χρέους» ενώ το Παρίσι «χρυσό κανόνα» υπάρχει συμφωνία να δεσμευθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι θα υπάρξει κάποιου είδους διευθέτηση του χρέους τους.

Ωστόσο απέφυγε να αναφέρει αν θα υπάρξουν κυρώσεις και τι είδους στα κράτη που δεν συμμορφώνονται. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι αυτός ο «χρυσός κανόνας» θα έχει υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Κομισιόν θα κάνει παρατηρήσεις για τους προϋπολογισμούς που οι ευρωπαϊκές κυβέρνησης θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά και όταν θα βγαίνουν εκτός στόχου η Κομισιόν θα παρεμβαίνει πιο δυναμικά.

Για την Ελλάδα και την Πορτογαλία η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν έχουν απορροφήσει τα κονδύλια για την ανάπτυξη και η Κομισιόν βοηθάει τις δύο χώρες να κάνουν χρήση των χρημάτων αυτών.

πηγη