37ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Η βουβή πόλη προσμένει ώρα λευτεριάς…

Σαν σήμερα έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής

Εισβολής-37 χρόνια από την κατάληψη της Αμμοχώστου από τον

Αττίλα

Την ώρα της λευτεριάς προσμένει, εδώ και 37 χρόνια, βουβή και ερημωμένη, η πόλη της Αμμοχώστου, η οποία έπεσε σαν σήμερα στα χέρια του Αττίλα. Στις 14 Αυγούστου 1974 οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, που είχαν πραγματοποιήσει Εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, κατά παράβαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας και κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, εξαπέλυσαν νέα επιδρομή και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την χερσόνησο της Καρπασίας και πιο δυτικά το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μόρφου.

Μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου προ της Τουρκικής Εισβολής κατοικούσαν οι Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τον Αύγουστο του 1974 περίκλειστο και ερημωμένο. Ο κατοχικός στρατός απαγορεύει ακόμα και την πρόσβαση, όπως και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Με σύνθημα «37 χρόνια στο δρόμο της επιστροφής», η Κίνηση Πολιτών με την επωνυμία «Αμμόχωστος: Επιστρέφω» διοργανώνει στις δέκα σήμερα πορεία και καθιστική εκδήλωση στο οδόφραγμα στα Στροβίλια. Οι συμμετέχοντες θα τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη όλων των Αμμοχωστιανών, αλλά και των θυμάτων της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου, της αεροπορικής τραγωδίας και των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Θέλουν να θυμίσουν σε όλους το πρόβλημα της κατοχής της πόλης του Ευαγόρα και να αναδείξουν το πρόβλημα της Αμμοχώστου που παραμένει στάσιμο για δεκαετίες.

Τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν, με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο, διακηρύξεις, με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη πολιτικής ενότητας και πρότασης του θέματος της Αμμοχώστου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει ότι «η ενότητα και η πανεθνική συστράτευση είναι το ισχυρό όπλο των μικρών απέναντι στη βουλιμία των ισχυρών και το μήνυμα αυτό αποτελεί το διαχρονικό δίδαγμα της ιστορίας μας». Και προσθέτει: «Γι’ αυτό επιβάλλεται και σήμερα όπως, με όπλο μας την ενότητα, εκπληρώσουμε το ιστορικό χρέος που οφείλουμε τόσο στους ηρωικούς νεκρούς και τα αθώα θύματα της εισβολής όσο και στις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων. Θα πρέπει να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα δεσμά της κατοχής, ενωμένη και ευημερούσα, που θα διαδραματίζει τον δικό της αποφασιστικό ρόλο στην Ευρώπη.»

Το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή, είναι καταστροφή». Τονίζει παράλληλα: «Η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία πρέπει να αλλάξει πολιτική προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες κορυφής, τα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά καιρούς μεταξύ των δυο κοινοτήτων, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους απέναντι στην κατοχική Τουρκία και να απαιτήσουν συμμόρφωση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα κάνει λόγο για τραγική συγκυρία που διερχόμαστε σε αυτή τη μαύρη επέτειο, και η οποία ασφαλέστατα απαιτεί ενότητα. «Η κατάρρευση της οικονομίας, η καταστροφή των υποδομών ενέργειας, η πολιτική κρίση που μαστίζει τον τόπο και οι δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό, που αναμένονται τους επόμενους μήνες, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ένα συμπαγές εσωτερικό μέτωπο» υπογραμμίζει,

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ως ανταπάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προτάξει την πρόταση για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων στην πόλη, οικολογική ανοικοδόμηση (πράσινη Αμμόχωστος) και λειτουργία του λιμανιού της»

πηγη