Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε σήμερα το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο, στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Καταδικάζουμε έντονα την ισραηλινή απόφαση να κατασκευαστούν νέες κατοικίες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, καλώντας τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επανεξετάσει τη θέση του ότι πρόκειται να αντιταχθεί στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.
«Τον καλούμε να υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση (την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους) διότι είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε τη λύση των δύο κρατών», τόνισε ο Ερεκάτ.
Επικαλούμενος την «οικονομική κρίση στο Ισραήλ», ο υπουργός Εσωτερικών Έλι Γισάι έδωσε σήμερα το οριστικό πράσινο φως για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στον οικισμό Ραμάτ Σλόμο στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, ενώ έχει την πρόθεση να εγκρίνει «εντός των προσεχών ημερών» την ανέγερση άλλων 2.000 κατοικιών σε δύο ακόμα οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία, να πιέσουν το Ισραήλ να αναστείλει το σχέδιό του να επεκτείνει τους οικισμούς.
Ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, είχε καταδικάσει το σχέδιο όταν είχε ανακοινωθεί ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις της, το είχε αποκαλέσει «προσβολή».
Η Γαλλία καταδίκασε το γεγονός, υπενθυμίζοντας ότι ο εποικισμός είναι «παράνομος», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο προς μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, όπου η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να γίνει πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», επεσήμανε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να υποβάλει και επισήμως το αίτημά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένεται να μπλοκάρουν με βέτο την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες και προκρίνοντας τη λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών μέσω της διαπραγμάτευσης.
Στην περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευτούν και δεν εκδοθεί ψήφισμα, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιδιώκοντας μία πιο περιορισμένη αναβάθμιση σε «μη κράτος-μέλος» με καθεστώς παρατηρητή.
______________________________________________________________
Το Ισραήλ εγκρίνει 1.600 σπίτια των εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Τελική έγκριση έχει δοθεί για την κατασκευή 1.600 κατοικιών εποίκων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών.
(ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ απο BBC News – Middle East)
Το υπουργείο αναμένεται να εγκρίνει την κατασκευή ενός επιπλέον 2.700 σπίτια, ο υπάλληλος είπε.
Αυτό έρχεται εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη κινήσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή να έχει ένα παλαιστινιακό κράτος αναγνωρίζονται στα Ηνωμένα Έθνη.
Η εκστρατεία για την αναγνώριση είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το Ισραήλ.
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών σε αδιέξοδο, και δεν υπάρχει καμία γνωστή τρέχουσες πρωτοβουλίες για να τους πάρει εκ νέου ξεκίνησε.
Η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι έχει επικριθεί από Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
«Καταδικάζουμε έντονα τη νέα απόφαση του Ισραήλ,« παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
«[Καλώ τις ΗΠΑ] να επανεξετάσουν τη θέση τους, απορρίπτοντας την Παλαιστινιακή κίνηση να πάει προς τα Ηνωμένα Έθνη για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους … Καλούμε [Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα] για να υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τις δύο -κρατική λύση ».
«Δεν Οικονομικά πολιτική»
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Roei Lachmanovich, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Eli Yishai είχε δώσει έγκριση για «1.600 σπίτια στη Ramat Shlomo και θα εγκρίνει 2.000 περισσότερα σε Givat Hamatos και 700 στο Pisgat Zeev».
Η έγκριση των 1.600 σπίτια στη Ramat Shlomo προκάλεσε μια διπλωματική γραμμή μεταξύ των ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το αρχικό πράσινο φως για τα σπίτια αρχικά δοθεί Μάρτιος 2010 ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ, πιέζοντας για την επανάληψη των ισραηλο-παλαιστινιακό ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο κ. Lachmanovich επέμεινε ότι η έγκριση για τα σπίτια οικισμός «οικονομική» όχι πολιτικό.
Το Ισραήλ βιώνει επί του παρόντος σε εθνικό επίπεδο διαδηλώσεις πάνω από το υψηλό κόστος ζωής. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι η έλλειψη κατάλληλης στέγης.
«Αυτές είναι να εγκριθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης εδώ στο Ισραήλ, που ψάχνουν για μια θέση για την οικοδόμηση στην Ιερουσαλήμ, και αυτά θα βοηθήσουν», είπε. «Αυτό δεν είναι τίποτα πολιτικό, είναι απλά οικονομική.»
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε τελικό πράσινο φως για την κατασκευή 900 νέων κατοικιών στον οικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ του Χαρ Χόμα, το οποίο βρίσκεται στο νότιο-δυτικά της πόλης, δίπλα από τη Βηθλεέμ.
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών επί του παρόντος σταματήσει κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών άρνηση να λάβουν μέρος, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να χτίζει οικισμούς στη Δυτική Όχθη.
Οι οικισμοί θεωρείται παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου, αν και το Ισραήλ αμφισβητεί αυτό. Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη από το 1967, και που επισυνάπτεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μεταξύ ένα παλαιστινιακό πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια περίπου.