Ένας ηγέτης απέναντι στον φόβο

Λένε ότι ο φόβος είναι το ισχυρότερο των συναισθημάτων.

Επειδή έχει αρνητική χροιά, και κινητοποιεί θύλακες υπεράσπισης και αντίστασης στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού, που ενδεχομένως και να μην γνώριζε κανείς ότι διαθέτει.

Στην περίπτωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η κουλτούρα του φόβου εξελίσσεται στην «εθνική απειλή» με την οποία καλείται να μονομαχήσει, και να εξέλθει νικητής. Όχι μόνο για την προσωπική, πολιτική επιβίωσή του, αλλά για την ευημερία της πατρίδας του, και τη διασφάλιση του μέλλοντος μιας κοινωνίας που τον πίστεψε.

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν ήδη για επανάληψη του τυφώνα Κατρίνα, που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θητεία του Προέδρου Μπους, και ανέδειξε σε όλο της το εύρος, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Με το Λονδίνο στις φλόγες, και τις… σπίθες να έχουν ήδη φτάσει σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον άρχισε να θυμίζει τον Νικολά Σαρκοζί, τότε που ο Γάλλος Πρόεδρος, ως Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ραφαρέν, κυνηγούσε τα «καθάρματα», όπως αποκάλεσε όσους έκαιγαν τα προάστια του Παρισιού, προκαλώντας τρόμο σε μια εκ φύσεως επαναστατική κοινωνία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον γνωρίζει ότι οι κρίσεις γεννούν ηγέτες. Ή μάλλον, η διαχείρισή τους. Διαμορφώνοντας συνθήκες «νόμου και τάξης» λοιπόν, προσδοκά να γίνει ο ηγέτης της επόμενης ημέρας… από σήμερα

πηγη