Ναι είναι Δήμαρχος που δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης του!

Ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση του, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία, τους όρους για τη ρύθμιση των δανείων, που είχε συνάψει παλιότερα ο Δήμος, σύμφωνα με την πρόταση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τη ρύθμιση αυτή, μειώνεται η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση, που θα πληρώνει ο Δήμος, κατά 7 εκατ. ευρώ ( από 17εκατ. στα 10 εκατ. ευρώ)

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση δια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών είχε επιδιώξει διευκόλυνση σε όσους Δήμους είχαν υψηλά δάνεια με την προϋπόθεση να μπουν σε ειδικό καθεστώς μνημονίου και κηδεμονίας από τρόικα του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και να μην προγραμματίζουν και να μην εκτελούν έργα στην περιοχή τους κ.λ.π.

Σε προγενέστερο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 25 χρόνια, τη μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος, χωρίς προαπαιτούμενα και κηδεμονίες. Το δάνειο μας των 140 εκατ. ευρώ, είχε δύο υποσύνολα: ένα ύψους 82 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει σχετικά χαμηλό επιτόκιο 5% και έληγε σε 16 χρόνια και τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ ήταν διάφορα δάνεια, με επιτόκιο μέχρι και 12% και έληγαν σε 5, σε 10, σε 15 χρόνια, με αποτέλεσμα το άθροισμα των ετήσιων τοκοχρεωλυτικών δόσεων να είναι 17 εκατ. ευρώ.

Όλοι εμείς πετύχαμε για το μεγάλο δάνειο των 82 εκατ. ευρώ να μείνει το επιτόκιο του 5% για τα 16 χρόνια και μετά τα 16 μέχρι τα 25 χρόνια, να είναι κυμαινόμενο. Για τα άλλα 62 εκατ. ευρώ η αποπληρωμή θα γίνει επίσης στα 25 χρόνια και με επιτόκιο 6%. Κι αυτή είναι η τελευταία υποχώρηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που μπορούσε να κάνει σε αυτή τη φάση. Είχαμε ζητήσει ακόμη περίοδο χάριτος τουλάχιστον 3 ετών, αλλά κατά προτίμηση 5 ετών. Αυτό δεν το πετύχαμε. Έδωσαν μόνο ένα χρόνο και αφορά μόνο το κεφάλαιο.

Ασφαλώς θα προτιμούσα να είχαμε «ψαλίδισμα». Να είχε αποδεχτεί η κυβέρνηση ότι δεν τα χρωστάμε όλα. Θα προτιμούσα τα επιτόκια να είναι ακόμη χαμηλότερα. Θα προτιμούσα η περίοδος χάριτος να είναι 5 χρόνια και να μην αφορά μόνο το κεφάλαιο, αλλά και τους τόκους. Εν πάση περιπτώσει πάμε σε πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που είχαμε και διεκδικούμε το ακόμη καλύτερο για το μέλλον. Αυτή την απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ας την αποδεχτούμε. Οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις θα είναι μικρότερες κατά 7 εκατ. ευρώ. Τα 17 εκατ. γίνονται 10. Είναι μια σημαντική ανάσα για το Δήμο και μας απαλλάσσει από το καθημερινό άγχος, για το αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους ή όχι. Επειδή μέχρι τώρα έχουμε μια πάρα πολύ καλή προσέγγιση όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, για το βάρος που κληρονομήσαμε, πιστεύω ότι θα πετύχουμε συναίνεση. Εξάλλου εμείς ζητήσαμε τη ρύθμιση. Δεν πάει να μας την επιβάλλει η κυβέρνηση.

Από κει και πέρα η προσπάθεια του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής θα είναι συνεχής και δυναμική. Δε λέω ότι πετύχαμε το μέγιστο. Πετύχαμε μια ουσιαστική και γενναία βελτίωση των όρων που είχε το δάνειο μας των 140 εκατ. Θα διεκδικήσουμε στην πορεία πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Θα διεκδικήσουμε να μειωθεί πολύ το μέγεθος του δανείου. Δεν το αναγνωρίζουμε στο σύνολο του. Αλλά μιλάμε πάντα τι παραλάβαμε, τι βελτιώνουμε σήμερα. Δεν ψηφίζουμε ότι καλώς υπάρχει αυτό το δάνειο. Δεν ψηφίζουμε ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι όροι. Δεν θα δεχτώ καμία ομηρία του Δήμου μας, τουλάχιστον με τη δική μου παρουσία»

πηγη