ΧΑΑ:»ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ» 1997… νέα ενημέρωση

 

 

___________________________________________

Κατέρρευσε τη Δευτέρα

η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας,

καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε έδαφος κατά 6%,

φτάνοντας τις 998,24 μονάδες.

Όμως, αν συνυπολογίσει κανείς ότι πολλές εταιρείες του δείκτη ξεκίνησαν την διαπραγμάτευση τους από το 2000 και μετά (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μοτορ Οιλ, MIG, Μαρφίν) τότε διαπιστώνει ότι ο σημερινός δείκτης βρίσκεται κανονικά κάτω και από τις 700 μονάδες, δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι παραπάνω εταιρείες. Δηλαδή, δεν πρόκειται απλά για τα χαμηλά 15ετίας, αλλά για τα χαμηλά όλων των εποχών.

Όπως έδειξε η εικόνα της αγοράς, πολλές τραπεζικές μετοχές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε reserve split των μετοχών τους προκειμένου να αυξήσουν την τιμή τους, με συνέπεια οι μέτοχοι να χάσουν χρήματα- όπως συνέβη πολλάκις με τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη.

Στο κόκκινο βρέθηκαν τη Δευτέρα και τα ασιατικά χρηματιστήρια (διαβάστε αναλυτικά για τις ασιατικές αγορές εδώ), ενώ σε πτώση έχουν γυρίσει και οι ευρωπαϊκές αγορές αν και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ότι αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα αρχικά έγιναν δεκτές θετικά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με μεγάλη πτώση, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, εντείνοντας το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα λόγω της κρίσης χρέους της χώρας.

Με το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -1,66% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -3,35%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο δείκτης Dax 30 του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο οποίος, γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), υποχωρούσε στις 6.045,71 μονάδες, χάνοντας 3,07%.

Στη Μόσχα, και τα δύο Χρηματιστήρια που είχαν ξεκινήσει πτωτικά παρέμεναν στο «κόκκινο». Ο δείκτης RTS είχε πέσει στις 1.702,42 μονάδες (-5,36%) και ο Micex βρισκόταν στις 1.530,11 μονάδες (-3,58%).

Τέλος, με μεγάλη πτώση της τάξης του 4,5%, άνοιξε και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.

Στο μέσον περίπου της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε κατά 1,83% και το Λονδίνο κατά 0,34%.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης που βρισκόταν στο +0,92% και του Μιλάνου στο -0,15%, αρχικά ανακουφισμένα από την αναγγελία της επέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, περιόριζαν τα κέρδη τους προς το μέσον της συνεδρίασης.

Πάντως, αρνητικά σχολιάζεται το γεγονός ότι εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχίζουν τις διακοπές τους και απαντούν στις εξελίξεις με… τηλεδιασκέψεις

πηγη

_____________________________________________

Κατρακυλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

ο οποίος καταγράφει απώλειες πάνω από 4%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να χάνει ακόμα και 5%, «φλερτάροντας» με το ψυχολογικό φράγμα των 1000 μονάδων.

 

Στις 16:55 o Γενικός Δείκτης ήταν στις 1003.07 με πτώση 5,55%.

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του ΄97, με αποτέλεσμα να ανησυχήσει την κυβέρνηση και τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά.

Λίγο χαμηλότερα στις 989,9 μονάδες ο ΓΔ έχει να βρεθεί από τις 7 Ιανουαρίου του ΄97. Έως τις 445 μονάδες διόρθωσε ο Ftse20 με καθολική υποχώρηση των μετοχών του δείκτη

ΠΗΓΗ