Εφυγε ο Α.Πεπονής

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 87 ετών ο Αναστάσης Πεπονής.

 

Έδωσε την μάχη με τον θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά στο τέλος δεν άντεξε.

Ο Αναστάσης Πεπονής γεννήθηκε το 1924. Ήταν δικηγόρος στην Αθήνα από το 1952. Υπήρξε πρόεδρος της Νεολαίας της Ε.Π.Ε.Κ. (Ν. Πλαστήρα) το διάστημα 1951-1952.

Ως Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. το 1964-1965, ίδρυσε τον Πειραματικό Σταθμό με τον οποίο ξεκίνησε η κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Στην πολιτική διετέλεσε βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1977 έως το 2000.

Εξελέξη ευρωβουλευτής το 1981.

Διετέλεσε Υπουργός Βιομηχανίας-Ενέργειας το 1981-1982, άνευ χαρτοφυλακίου το 1984, υπουργός Βιομηχανίας-Ενέργειας-Έρευνας το 1986-1989, το 1989-1990 και το 1995, Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης το 1989 και το 1993-1994, Δικαιοσύνης το 1995 και Υγείας-Πρόνοιας το 1996.

Κατά την ξενική Κατοχή (1941-1944) ήταν στέλεχος των οργανώσεων Π.Ε.Α.Ν. και Ε.Σ.Α.Σ. (Αθήνας) με συμμετοχή στον παράνομο Τύπο και άλλες εκδηλώσεις.

Ανέπτυξε δράση κατά τη δικτατορία του 1967-1974, συνελήφθη 5 φορές, φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε και κρατήθηκε σε απομόνωση.

Ως υπουργός αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, διαπραγματεύθηκε το 1987-1988 και συμφώνησε την εισαγωγή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα από την Ε.Σ.Σ.Δ. (Ρωσία) και την Αλγερία και ξεκίνησε το αντίστοιχο έργο. Με την ίδια ιδιότητα εισηγήθηκε και χειρίστηκε τη μεθόδευση και τα μέτρα αποσύνδεσης των ερευνών ξένων εταιρειών για πετρέλαια στο Βόρειο Αιγαίο από ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ως Υπουργός Προεδρίας θέσπισε με το ν.2190/94 το Α.Σ.Ε.Π. και σύστημα προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια.

Βιβλία του: Προσωπική Μαρτυρία, εκδ. «Κέδρος» και «Προσκήνιο», Η Μεγάλη Επικοινωνία, εκδ. «Ίκαρος», Για τη Λαϊκή Κυριαρχία, εκδ. «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη, Η Συνταγματική Αναθεώρηση 1985/1986, εκδ. Σάκουλα, Ελλάδα και Δημοκρατία στη Νέα Πραγματικότητα, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, 1961-1981. Τα Γεγονότα και τα Πρόσωπα, εκδ. Α. Α. Λιβάνη.

Ο Αναστάσης Πεπονής θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έδωσε ένα χτύπημα στη διαφθορά και το πελατειακό κράτος

πηγη    ________________________________________________________________________

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

κ. Αντώνης Σαμαράς,

για το θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή,

έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Έφυγε, σήμερα, ένας μεγάλος Έλληνας και ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, ο Αναστάσιος Πεπονής.

Στη μακρά πολιτική διαδρομή του υπήρξε σημαιοφόρος της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Άφησε την προσωπική του σφραγίδα – σφραγίδα ηθικής – στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Συνέδεσε το όνομά του με την αξιοκρατία, καθιερώνοντας τον πρωτοποριακό για την Ελλάδα θεσμό του Α.Σ.Ε.Π. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν χώριζε τους Έλληνες ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις και ούτε υιοθέτησε ποτέ πρακτικές αποκλεισμών.

Ο Σάκης Πεπονής τίμησε, έμπρακτα, το δημόσιο βίο της Πατρίδας μας και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο.

Στάθηκε όρθιος σε δύσκολες περιστάσεις και υπηρέτησε με σθένος τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Μετουσίωνε σε έργο, το γνήσιο πατριωτισμό που τον χαρακτήριζε και αποδείκνυε ευαισθησία, σύνεση και τόλμη στα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα.

Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια»

πηγη

 

1 Comment

  1. Kαίτοι ο νεκρός δεδικαίωται δεν θα πρέπει να λησμονούμε τα πραγματικά γεγονότα. Ο Αναστάσης Πεπονής, λειτουργώντας με στενά κομματικά κριτήρια κατήργησε με τον ίδιο νόμο που συνέστησε το ΑΣΕΠ, ένα εμπνευσμένο και πρωτοποριακό θεσμό που εισήγαγε ο Μιλτιάδης Έβερτ ως Υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης, αυτό των «Μονάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής » των Υπουργείων, αποστερώντας τα στελεχών υψηλού επιπέδου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Αποστέρησε επίσης τη δημόσια διοίκηση από την απαραίτητη για την ανάπτυξη του τόπου, συνέχεια και ανεξαρτησία της. Προς απόδειξη της αξίας των στελεχών αυτών, σας πληροφορώ οτι οι περισσότεροι κατέχουν υψηλότατες θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, στο δικαστικό σώμα, στον Συνήγορο του Πολίτη κ.λ.π Η μονομερής βλαπτική μεταβολή και η δέσμευση της επαγγελματικής τους ελευθερίας ως συνέπειες της κατάργησης των Μονάδων αυτών δεν στοιχειοθετεί αξιοπρεπή και αμερόληπτη στάση και πολιτική πράξη. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία της άποψής μου. Στέλλα Κυβέλου, Επ.Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, πρ. στέλεχος Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.