Οι γαλάζιες αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όλο «καταρρέει» και όλο εδώ είναι

(Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι)

 Όταν στις εκλογές του 1974 το ΠΑΣΟΚ πήρε το 13% του εκλογικού σώματος,

στη Ν.Δ. στοιχημάτιζαν ότι εκείνο το «μόρφωμα του Ανδρέα» θα διαλυθεί. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διέπραξε το λάθος να συνδιαλέγεται στη Βουλή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, λες και εκπροσωπούσε κόμμα εξουσίας.

Το 1977 ο Καραμανλής κέρδισε, χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το 1974 και το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε το ποσοστό του και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

                                      Αυτό που ήταν να διαλυθεί.

Στις εκλογές του 1981, το ΠΑΣΟΚ διαφήμιζε ότι "ο λαός θέλει, το ΠΑΣΟΚ μπορεί ...

Όταν το ΠΑΣΟΚ, με κινηματικό τρόπο, κατέκτησε την εξουσία το 1981,βρισκόμουν για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ν.Υ. Θυμάμαι, παραμονές των εκλογών πήρα τη «Βραδυνή» (την παλιά του Τζώρτζη Αθανασιάδη) η οποία στο πρωτοσέλιδό της περιέγραφε τη «μεγαλειώδη συγκέντρωση του Πρωθυπουργού Γ. Ράλλη στο Σύνταγμα» και προεξοφλούσε τη νίκη της Ν.Δ. Από κομματικό πατριωτισμό θα πείτε. Τι άλλο να έγραφε.

 Όταν εξελέγη αρχηγός της παράταξη

ο Ευάγγελος Αβέρωφ, στη Ν.Δ.ήταν διάχυτη η αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ δε 

θ’ αντέξει και θα καταρρεύσει, όπου νάναι.Στις συγκεντρώσεις φωνάζαμε και εκείνο το ανόητο «αέρα αέρα να φύγει η χολέρα».

Όταν εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. ο Μητσοτάκης, (με το επιχείρημα ότι γνώριζε τον Ανδρέα και μπορούσε να τοναντιμετωπίσει στα ίσια), άρχισε να επανέρχεται το σενάριο σύντομης ανατροπής του ΠΑΣΟΚ. Όταν δε έγινε εκείνη η απρέπεια κατά του Καραμανλή, μέχρι και εγώ είχα έρθει από τη Ν.Υ για να ψηφίσω, επειδή «δημιουργήθηκε ποτάμι οργής στην κοινωνία»..

Μετά το Χέρφιλντ και το σκάνδαλο Κοσκωτά, η Ν.Δ. του Μητσοτάκη ήταν τόσο βέβαιη για την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που χωρίς να το πολυσκεφτεί δέχθηκε εκείνο τον άθλιο εκλογικό νόμο του Κουτσόγιωργα. Χρειάστηκαν τρείς εκλογικές αναμετρήσεις για να κατακτήσει η Ν.Δ. την εξουσία και αυτό με την ψήφο του κ. Κατσίκη! Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κατέρρευσε! Και ο Μητσοτάκης δεν προκήρυξε εκ νέου εκλογές με το νόμο Κούβελα, επειδή πίστευε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσει σύντομα και ήθελε να το πετύχει διαλυμένο.»

Όταν εξελέγη αρχηγός ο Έβερτ, (τον οποίο ο Ψυχάρης στη μία και μοναδική του εκπομπή στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ τον καλωσόρισε ως τον «επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδος») στη Ν.Δ.ήταν όλοι βέβαιοι ότι ο «μπουλντόζας» στις επόμενες εκλογές θα «κατατροπώσει τον άρρωστο Ανδρέα.»

Όταν έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός ο Σημίτης, λέγαμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί και ότι η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση «εν αναμονή». Ο «κινέζος» όμως αιφνιδίασε τη Ν.Δ. με πρόωρες εκλογές και «η κυβέρνηση των ελικοπτέρων» που θα σχημάτιζε ο «μπουλντόζας» συνετρίβη. (περιττή υπενθύμιση: ο Ψυχάρης συνέβαλλε τα μέγιστα στη γελοιοποίηση του Έβερτ)

Όταν εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής (τον οποίο οΨυχάρης υποδέχθηκε με τη «ντόλυ» σ’ ένα επαίσχυντο πρωτοσέλιδο του Βήματος),στη Ν.Δ. έπνεε πάλι άνεμος αισιοδοξίας ότι στις εκλογές του 2000 ο Καραμανλής θα γίνει πρωθυπουργός. Είχε «γίνει» μάλιστα και για δυο ώρες! Η Ν.Δ. μέσα στη μακαριότητά της και στην ανόητη ματαιοδοξία της , δεν πήρε χαμπάρι τι είχε σχεδιάσει το ΠΑΣΟΚ στο παρασκήνιο. Όταν το έμαθε ήταν πια αργά. Να υπενθυμίσω ότι είχαν μεσολαβήσει τα Ίμια και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου! Και τότε το ΠΑΣΟΚ θα κατέρρεε…

Όταν, επιτέλους, η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές του 2004, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά ούτε καν συνετρίβη. Διατήρησε ένα αξιοπρεπές ποσοστό που το κράτησε ενωμένο. Στη Ν.Δ. όλοι στοιχημάτιζαν ότι ο Καραμανλής θα «βαρεθεί να κυβερνά» και ότι ο «Γιωργάκης» θα «διαλύσει» το ΠΑΣΟΚ. Έκανε φιλότιμες προσπάθειες δε λέω. Αλήθεια πίστευε κανένας το 2004 ότι ο «Γιωργάκης» θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός;

Όταν ο Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές το 2007 (ακόμα δεν κατάλαβα γιατί) και ο « Γιωργάκης» έχασε, όλοι στοιχημάτιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί». Ο Ψυχάρης έγραψε μάλιστα «Πρόεδρε παραιτήσου»! Η Ν.Δ. μεθυσμένη από την Πύρρειο νίκη της, αντί μέσα σ’ ένα μήνα να προκηρύξει νέες εκλογές (γιατί με 152 είναι αδύνατον να κυβερνήσεις) και να αιφνιδιάσει το σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ του «Γιωργάκη», παρακολουθούσε αυτάρεσκα τις εξελίξεις. Και ξέχασε ότι ήταν στην κυβέρνηση. Και τότε το ΠΑΣΟΚ κατέρρεε.

Στις εκλογές του 2009, είδαμε ποιος πραγματικά κατέρρευσε…

Το έχω βαρεθεί αυτό το σενάριο με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Υ. Γ. Τα υπόλοιπα σε άλλη συνέχεια, γιατί ο Φάκτορας θέλει σύντομα άρθρα

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΔΙΝΟΣ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Antinews στις 18/3/2010(αν και τέτοιου είδους άρθρα, δεν χρειάζονται ημερομηνίες)