Ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ από Standard and Poor’s

Για πρώτη φορά στην ιστορία της,

η χώρα χάνει την αξιολόγηση AAA

από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Δεν επηρεάζονται τα αμερικανικά ομόλογα λέει η Κεντρική τράπεζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor’s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και «πολιτικούς κινδύνους».

Ο S&Pέκανε λόγο περί «αρνητικής προοπτικής» στην ανάλυσή του, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται ναυπάρξει νέαυποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισαν την ανάλυσή του εσφαλμένη.

Η, δίχως προηγούμενο, υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.

Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοθέτημα που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή «προκαταβολή» στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα — αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών –, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση, όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.

Στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο δήλωσε, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμο, ότι υπάρχουν «σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα στην ανάλυση του S&P».

Οι ΗΠΑ παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από το Standard&Poor’s από την δημιουργία του οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody’s, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα αδιαλείπτως.

Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνταν ως η αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Σημειώνεται ότι ένα ανώτερο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard&Poor’s δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την υποβάθμιση του χρέους τους από τη βαθμίδα AAA, εάν είχαν προβεί νωρίτερα στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.

«Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να είχε γίνει ήταν να αυξηθεί το όριο του χρέους έγκαιρα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζον Τσέιμπερς, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του S&P.

«Η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τα αμερικανικά ομόλογα»

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε πριν από λίγο ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard&Poor’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας δε θα επηρεάσει σε τίποτε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά τις αγορές και τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, διαμέσου των οποίων ασκεί νομισματική πολιτική.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ.

«Η απόφαση του Standard&Poor’s δεν (θα) έχει καμιά συνέπεια για τη λειτουργία της FED. . . ή τις ενέργειές της στην αγορά», είπε ένας εκπρόσωπός της.

Η εκτίμηση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά «τα κρατικά ομόλογα και άλλα ομόλογα που εκδίδονται από το κράτος ή έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κυβερνητικών υπηρεσιών και οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος δε θα αλλάξει», ανέφεραν οι ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα της χώρας σε ανακοινωθέν τους.

«Η μεταχείριση των χρεογράφων που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών και άλλων χρεογράφων που εκδίδονται από το κράτος ή έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κυβερνητικών υπηρεσιών και οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος υπό άλλους ομοσπονδιακούς τραπεζικούς κανονισμούς. . . επίσης δε θα αλλάξει», προσέθεσαν οι φορείς FDIC, NCUA και OCC.

ΗΠΑ: Κάνατε λάθος στον υπολογισμό

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε πριν από λίγο τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

«Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P ότι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+.

Ο Ομπάμα γνώριζε

Ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων σχετικά με την πρόθεση του οίκου Standard&Poor’s να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ προτού μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ το απόγευμα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της διοίκησης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Καμπ Ντέιβιντ λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Standard & Poor’s.

«Ενημερώθηκε πριν φύγει για το Καμπ Ντέιβιντ και ενημερωνόταν κατά την διάρκεια της νύχτας» ανέφερε ο αξιωματούχος

ΠΗΓΗ