Γονάτισαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Έφτασε μία ανάσα από τριψήφιο νούμερο το Χ.Α Εξετάζει τώρα τη λύση ευρωομόλογου η Κομισιόν

Όλι Ρεν: Αδικαιολόγητες οι ανησυχίες για Ελλάδα – Το Σεπτέμβριο έτοιμο το ευρωπαικό σχέδιο

Επίθεση της Ισπανίας στον Τρισέ: Προκάλεσε αδικαιολόγητα σύγχυση στις αγορές!

Η παγκόσμια ύφεση δεν κάνει διακοπές, όπως η κυρία Μέρκελ αλλά βυθίζει στο κόκκινο τα χρηματιστήρια σε κάθε άκρη της γης.

Οι επενδυτές τρομοκρατημένοι από την κρίση χρέους και την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας ξεπουλούσαν όσο όσο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να χάνει εως και 3%, και την Ιαπωνία με πτώση κατά 3,72% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η χρηματιστηριακή καταιγίδα είχε προηγουμένως κατεδαφίσει τις Η.Π.Α με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει πεντακόσιες δώδεκα μονάδες, δηλαδή πτώση – 4,31% της αξίας του, ενώ ο δείκτης μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq κατρακύλισε στο -5,08%.

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα αυτά τελικά ανάγκασαν την Γερμανίδα Καγκελάριο να »χαλαλίσει» λίγα λεπτά από τις διακοπές της για να επικοινωνήσει, ΕΚΤΑΚΤΩΣ, τηλεφωνικά με τον Σαρκοζί και το Θαπατέρο για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Οι επιπτώσεις του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα είναι ανυπολόγιστες, διαψεύδοντας αυτούς που έλεγαν πως είναι καλύτερα η χώρα μας να βγει από το »κάδρο».

Δεν είναι μόνο πως το Χρηματιστήριο μας κινδυνεύει να πάει σε τριψήφιο νούμερο και τα spreads να πιάσουν πάλι επίπεδα ρεκόρ.

Ο εφιάλτης είναι μήπως οι εξελίξεις από την παγκόσμια ύφεση εμποδίσουν ακόμα και ακυρώσουν τη μετακύλιση, το rollover των ελληνικών ομολόγων.

Ο Όλι Ρεν αναγκάστηκε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου όπου χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις ανησυχίες για την Ελλάδα, παραδέχτηκε πως οι αγορές δεν αντέδρασαν όπως αναμενόταν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αλλά υπόσχεται πως εως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες και οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

«Δεν δικαιολογείται ανησυχία για την Ελλάδα. Κάνουν λάθος οι αγορές» τόνισε και προέβλεψε ότι οι διαδικασίες για το ελληνικό «πακέτο» μπορεί να είναι έτοιμο έως τέλη Σεπτεμβρίου. Έθεσε όμως προ των ευθυνών τους τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών, ζητώντας τελειώνουν άμεσα τις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Όπως τόνισε «θα απαιτηθεί επικύρωση από 27 κοινοβούλια, θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες -όχι μήνες- αυτό είναι το τίμημα της δημοκρατίας. Όλοι βλέπουν όμως τώρα ότι οι αποφάσεις πρέπει να επιταχυνθούν» κατέληξε.

Ο Φινλανδός επίτροπος, μπροστά στη πρωτοφανή κρίση των αγορών, δήλωσε πως η Κομισιόν εξετάζει όλες τις πλευρές και θα παρουσιάσει έκθεση ως προς την πρόταση του ευρωομολόγου.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται «ημέρα και νύχτα» για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

«Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν μορφή στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου», στην έκτακτη σύνοδο των ηγεσιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, είπε ο κ. Ρεν στη συνέντευξη Τύπου

πηγη