Γαλλική έρευνα εις βάρος της Κριστίν Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας

Ουδείς αναμάρτητος στο ΔΝΤ:

Γαλλική έρευνα εις βάρος της Κριστίν Λαγκάρντ για κατάχρηση

εξουσίας

Aρθρο : Opinion Post στις 4 Αυγούστου 2011 | Κανένα Σχόλιο

Το φάκελο της σχέσης της τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον διαβόητο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί αποφάσισε να ανοίξει η γαλλική Δικαιοσύνη, προκαλώντας ανησυχίες για την περίπτωση που η γενική διευθύντρια, πλέον, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρεθεί ένοχη.

Γαλλικό ειδικό δικαστήριο διέταξε να διεξαχθεί έρευνα

για το ρόλο της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Κριστίν Λαγκάρντ,

στην τεράστια αποζημίωση που είχε καταβληθεί στον Μπερνάρ Ταπί, επιχειρηματία και προσωπικό φίλο τουπροέδρου Νικολά Σαρκοζί, επί των ημερών της στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

Το ειδικό δικαστήριο, που είναι σε θέση να δικάζει υπουργούς, ανακοίνωσε την απόφασή του έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας από μια δικαστική επιτροπή.

Η Λαγκάρντ, η οποία αντικατέστησε τον Ντομινίκ Στρος Καν, αναλαμβάνοντας γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον περασμένο Ιούλιο, διαψεύδει ότι έχει προβεί σε οποιοδήποτε αδίκημα.

Οι εισαγγελικές αρχές πάντως την κατηγορούν ότι καταχράστηκε την εξουσία της, εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα 

Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στη διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, που κατείχε.

Ένας δικηγόρος της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι η δικαστική έρευνα δεν θα την επηρεάσει, όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων της στο Ταμείο.

Tags: Adidas, Le Credit Lyonnais, δικαστήριο, ΔΝΤ, έρευνα, κατάχρηση εξουσίας, Κριστίν Λαγκάρντ, Μπερνάρ Ταπί

πηγη