Με τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας να βρίσκονται στα ύψη…

Συναντήσεις «πυροδοτεί» η πίεση των spreads σε Ιταλία και Ισπανία

Με τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας να βρίσκονται στα ύψη σήμερα

και υπό το φόβο η Ιταλία να γίνει το επόμενο μέλος της ευρωζώνης που θα ζητήσει τη διάσωσή της από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι συναντάται σήμερα στο Λουξεμβούργο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσουν τη ζήτημα της ιταλική οικονομίας.

 «Η Ευρώπη κινδυνεύει» λέει ο Φινλανδός πρωθυπουργός

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μιλήσει από το βήμα της βουλής των αντιπροσώπων για την κατάσταση της οικονομίας και εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τα σχέδια του για την τόνωση της οικονομίας.

 

 

 

 

Παράλληλα στο στόχαστρο των αγορών είναι και η Ισπανία με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο,ο οποίος έχει κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου, να αναβάλει τις διακοπές του λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press.

Όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο του Θαπατέρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το μεσημέρι με την υπουργό Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο για να «αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές». Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν ο υπουργός Συγκοινωνιών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χοσέ Μπλάνκο.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο αναφερόμενος στις υψηλές αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έκανε λόγο για μια πολύ ανησυχητική και τρομοκρατική κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι η «Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνη θέση» .

 

 

 

«Αγγίζει» και την Τουρκία η κρίση χρέους της ευρωζώνης

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων της προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στο αδύναμο τουρκικό νόμισμα.

Τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας όσο και η επιτροπή της Νομισματικής Πολιτικής έχουν δεχθεί την «επίθεση» των αγορών και κατηγορούνται για αδυναμία λήψης δραστικών μέτρων που θα αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό και θα υποστηρίξουν το νόμισμα της χώρας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Finansbank η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αγγίξει τις 400 μονάδες βάσης.

πηγη