Παράταση εννέα μηνών στις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, των οργανισμών

Εννιάμηνη παράταση στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των μεγάλων οργανισμών

Μόνο για οργανισμούς και φορείς με μικρό αριθμό προσωπικού θα προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για συγχωνεύσεις και καταργήσεις, καθώς αναβάλλεται για περίοδο εννέα μηνών η ανακοίνωση του οριστικού σχεδίου της κυβέρνησης για το μέλλον των πολυπρόσωπων οργανισμών.

Σύμφωνα με την τροπολογία που αφορά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καταργούνται άμεσα 27 μικροί οργανισμοί (π.χ. Πενταμελής Εφορεία Εποπτείας Όπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης, Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών, Πανθεσσαλικό Στάδιο).

Όμως, για τους εννέα φορείς για τους οποίους και έγιναν ανακοινώσεις την Παρασκευή, θα δοθεί προθεσμία έως και εννέα μηνών ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία σε σχέση με την τύχη τους, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Προβλέπεται προηγουμένως να υπογραφούν κοινές υπουργικές αποφάσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους αρμόδιους υπουργούς.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η παράταση στην εφαρμογή του σχεδίου σχετίζεται με το γεγονός ότι «δεν είχε γίνει συστηματική δουλειά για το κλείσιμο των δημόσιων φορέων», αφήνοντας αιχμές για την καθυστέρηση με την οποία είχε προχωρήσει ώς τώρα το εν λόγω πρόγραμμα.

Πριν από δύο μήνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε προβεί σε ανακοινώσεις σε σχέση με τους ίδιους οργανισμούς, τονίζοντας τότε ότι το σχέδιο θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί ώς τον Οκτώβριο του 2011.

Ο κ. Πάγκαλος είχε πει ότι το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων αφορούσε 75 οργανισμούς στους οποίους δίνεται το 80% των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό και δεν ανήκουν στις ΔΕΚΟ. Επίσης, είχε τονίσει ότι οι 7.000 υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτούς θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ. Η συνολική επιχορήγηση των 75 αυτών φορέων είναι της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα οφέλη από την κατάργησή τους επρόκειτο να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2012.

Από in.gr