Προσθήκη-βόμβα στο νομοσχέδιο για τα ενεργειακά

 Προσθήκη-βόμβα στο νομοσχέδιο για τα ενεργειακά, με χαριστική τροπολογία υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

 

Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ:ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Με την αναμενόμενη υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός

ΑΕΜΒΧ,

ανοίγει ο δρόμος

για την άνευ προηγουμένου, μόνιμη, ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη τεράστια οικολογική καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής αρχέγονου δάσους και σπάνιας ομορφιάς.

Παρά και ενάντια στη συνεχή και πολυετή αντίδραση των φορέων και των κατοίκων της βόρειας Χαλκιδικής και της πληθώρας πρωτοβουλιών, επιτροπών, συλλόγων κ.λ.π που υποστήριξαν και συμπαρατάχθηκαν στον δίκαιο αγώνα ενάντια στην καταστροφική για το οικοσύστημα εμπορευματοποίηση της περιοχής, σε όφελος των πολυεθνικών εταιριών και των ντόπιων μεγαλοεργολάβων και σύγχρονων χρυσοθήρων μεγαλοκαρχαριών, η κυβέρνηση προχώρησε…..

αδίστακτα στην εν λόγω έγκριση, στο πλαίσιο πληθώρας άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Το όλο αυτό επιζήμιο για το οικοσύστημα εγχείρημα, έχει άμεσες οικολογικές επιπτώσεις πανελλαδικής εμβέλειας και εντάσσεται στις «μεσοπρόθεσμες» αντιλαϊκές επιδιώξεις των ξένων πατρώνων μας και του ντόπιου πολιτικού προσωπικού τους, για το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και ύπαρξης του λαού μας. Όλα αυτά, καταληκτικά, η κυβέρνηση τα θεωρεί «σαν ένα νέο δρόμο όπου η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν προς όφελος της χώρας».

Οι δυναμικές και ανυποχώρητες κινητοποιήσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής και όσους τους συμπαρίστανται, στέλνουν σαφέστατο μήνυμα ότι στα σχέδια τους δεν χωράμε, τα δικά μας όνειρα δεν συνταιριάζουν με τα δικά τους. Μας βρήκαν και θα μας ξαναβρούν μπροστά τους, στους δρόμους της αντίστασης και πάλης, για να προστατεύσουμε τον τόπο μας, για να πάρουμε όλοι μαζί οργανωμένα τις τύχες μας στα χέρια μας, στο όνομα της δικιάς μας κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, στο όνομα ενός κόσμου που δεν καταστρέφει και ξεπουλά κοινωνικά αγαθά και η οικονομική του ανάπτυξη συμβαδίζει αποκλειστικά και μόνο με τα συμφέροντα του λαού μας, ενός κόσμου όπου οι «χρυσές μπίζνες» τους και αυτοί δεν έχουν καμιά θέση.

Η Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών στάθηκε και θα σταθεί μαζί με τους κατοίκους της περιοχής στο δρόμο του αγώνα, για να μην περάσουν τα σχέδια που θέλουν τη βόρεια Χαλκιδική «κρανίου τόπο». Συναγωνιστές ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις που συντηρούν, σιγοντάρουν και προάγουν τα σχέδια των ξένων και ντόπιων μεγαλοκεφαλαιούχων για την περιοχή, που υπονομεύουν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Συμπαραστεκόμαστε στη δίκαια αγανάκτηση σας και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σας.

Οι κινητοποιήσεις και η κοινή δυναμική και αγωνιστική μας δράση ας είναι απάντηση στα συμφέροντα τους.

Στη σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές βρίσκεται η ζωή και το μέλλον μας

πηγη

 

 

Οικολόγοι Πράσινοι: Προσθήκη-βόμβα στο νομοσχέδιο για τα ενεργειακά, με χαριστική τροπολογία υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Περιβάλλον – ενέργεια

Mε αδιαφανείς διαδικασίες προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει τροπολογία στο ενεργειακό νομοσχέδιο προκειμένου να ανατρέψει τη δασική νομοθεσία και να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα που ετοιμάζονται να μετατρέψουν δασικές εκτάσεις σε χωματερές αποβλήτων από εξορυκτική δραστηριότητα.

Η τροπολογία αφορά το άρθρο 181 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας στη Βουλή κι αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες μέρες. Το άρθρο 181, με τίτλο «Μεταλλευτικές- λατομικές εργασίες εντός δασών- δασικών εκτάσεων» εισάγεται ως επιδιωκόμενη τροποποίηση του δασικού νόμου 998/1979 στην παράγραφο 3 του άρθρου 57

Με σημερινή της επισ

τολή προς τον πρωθυπουργό, που κοινοποιείται και στο σύνολο των βουλευτών, η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων ζητά την άμεση ανάκλησή του συγκεκριμένου άρθρου, ως χαριστικού και φωτογραφικού υπέρ της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., επικίνδυνου για το περιβάλλον, τους υδατικούς πόρους και τη δημόσια υγεία, και αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δάση και τη διαχείριση μεταλλουργικών αποβλήτων, αλλά και στα άρθρα 85 και 88 του Κανονισμού της Βουλής, που θεσπίστηκαν για να αποτρέψουν την εκ του πλαγίου και αδιαφανή ψήφιση διατάξεων.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου άρθρου παρουσιάζει αναλογίες με τη χαριστική «τροπολογία Πάχτα» υπέρ του Ομίλου Στέγγου και του «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ» που οδήγησε, με απόφαση του σημερινού πρωθυπουργού, στον αποκλεισμό όσων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που την είχαν υπογράψει από τα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2004.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι το νομοσχέδιο αναρτήθηκε το Μάιο στη δημόσια διαβούλευση με 156 άρθρα, αλλά κατατέθηκε στην Βουλή με 42 επιπλέον άρθρα, που δεν είχαν τεθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Με βάση όλους αυτούς τους λόγους οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει για την άμεση ανάκλησή της από τις προς ψήφιση διατάξεις, αλλά και να διερευνήσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες αυτή προστέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν εφτά χρόνια, ο σημερινός πρωθυπουργός, έχοντας μόλις αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διακήρυξε μηδενική ανοχή στην διαπλοκή με αφορμή την «τροπολογία Πάχτα» και διέγραψε από τις λίστες υποψηφίων δέκα βουλευτές του κόμματος του. Σήμερα, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει για την περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς και πάλι γίνεται απόπειρα να εξαιρεθεί από την περιβαλλοντική νομοθεσία που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ελάχιστα έχουν αλλάξει και ως προς την λειτουργία του κοινοβουλίου και τον ρόλο των φωτογραφικών τροπολογιών, που εξυπηρετούν επενδυτικά συμφέροντα, ενώ το παζλ της ιστορικής ειρωνείας συμπληρώνουν οι ίδιοι υπέρμαχοι της επένδυσης με κάθε τίμημα.»

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

πηγη