ΠΑΨΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ !


ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ «ΒΑΦΤΙΖΕΤΕ»… 

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΑΣ, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΜΟΡΦΩΝ«ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!

«Kεραυνούς» έριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet στην κυβέρνηση Παπανδρέου και βασικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι μίλησαν για «παύση πληρωμών» ο πρώτος και «επιλεκτική χρεοκοπία» ο δεύτερος και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία, υπάρχει συνολική χρεοκοπία»!.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ,η άλλοτε λαλίστατη ΕΚΤ τηρούσε «σιγήν ιχθύος» στα περί επιλεκτική χρεοκοπίας που ακούγονταν από τα ελληνικά κυβερνητικά χείλη και πως αυτή η σιωπή ήταν τουλάχιστον «ύποπτη».

Ειδικά από την στιγμή που σε μία χρεοκοπία και «κούρεμα» έστω του 30% των ομολόγων η ΕΚΤ δεν είχε να χάσει μόνο το 30% των ελληνικών ομολόγων που έχουν «ξεφορτώσεϊ» πάνω της οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά να χρηματοδοτήσει άμεσα με ποσό 20-25 δισ. ευρώ την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Σήμερα ήρθε η απάντηση του Jean-Claude Trichet προς την κυβέρνηση και ήταν κεραυνός! Κάλεσε γενικά μεν τις κυβερνήσεις με «άσχημα δημόσια οικονομικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους«, αλλά όλοι ξέρουν ότι η προειδοποήση αυτή αφορά ειδικά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τέσσερις ημέρες μετά τις δηλώσεις Trichet την περασμένη εβδομάδα που απέρριπτε κατηγορηματικά τα περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» βρήκε και μίλησε για το ενδεχόμενο αυτό!

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times Deutschland, και η οπολια πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, την επαύριο των δηλώσεων Παπανδρέου και τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου ο Trichet λέει ότι η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις «δυνατά και ξεκάθαρα» για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, επιλεκτικής ή μη, τονίζοντας ότι «αν μία χώρα χρεοκοπήσει, δεν μπορούμε να δεχόμαστε τα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση της χώρας, ως επιλέξιμα ενέχυρα».

Τι σημαίνει αυτό; Ξεχάστε την επιλεκτική χρεοκοπία, πάτε σε συνολική χρεοκοπία! Μόνο το defencenet.gr, είχε σημειώσει αυτόν τον κίνδυνο σε δημοσίευμά του την περασμένη Παρασκευή, όταν δεκάδες αργυρώνυτοι σχολιαστές και τηλεσχολιαστές μετέδιδαν ότι «Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι κάτι καλό», αβαντάροντας τις δηλώσεις της κυβέρνησης!

Μάλιστα ο Trichet ακολουθεί σκληρή γραμμή σε όλα: «Η ΕΚΤ δεν τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων ως λύση για την κρίση χρέους. Η ΕΚΤ επιθυμεί ένα «ποιοτικό άλμα στην οικονομική διακυβέρνηση των χωρών της Ευρωζώνης και ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να χρησιμοποιηθεί όσο πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά γίνεται».

Άρα: Ξεχνάμε την «επιλεκτική χρεοκοπία». Ή συνολικά θετική λύση ή άμεση χρεοκοπία! Που σημαίνει ότι αν τρεις ξένοι οίκοι χαρακτηρίσουν την όποια ρύθμιση ως πιστωτικό γεγονός … καληνύχτα Ελλάδα!πηγη:defencenet.gr

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική ή ολική στάση πληρωμών «πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ διασφαλίσεις, τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί» λέει ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland ‚ (FTD), που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Το σύστημα του ευρώ συναποτελούν η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Με την παρέμβασή του αυτή ο κ. Τρισέ απαντά στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική στάση πληρωμών, γράφει η εφ. FTD. Για την περίπτωση αυτή η ΕΚΤ ανήγγειλε ότι δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Οι κυβερνήσεις φέρουν για αυτό την ευθύνη», τόνισε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξή του. «Οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιηθεί απερίφραστα και με όλα τα μέσα. Το έχω δηλώσει δημόσια. Στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξήγησα πολλάκις με λεπτομέρειες, ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών μιας χώρας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον τα κρατικά ομόλογα ως κανονικούς τίτλους εγγύησης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να παρέμβουν και να το διορθώσουν. Αυτό είναι το καθήκον τους», είπε ο κ. Τρισέ. Αποσαφήνισε δε, ότι στο ζήτημα αυτό η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό. «Για μας δεν είναι αποδεκτό να ριψοκινδυνεύσουμε το ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τρισέ. «Εάν μια χώρα περιέλθει σε στάση πληρωμών, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους κρατικούς της τίτλους ως ενέχυρο, διότι σύμφωνα με την άποψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ περιστέλλεται η ικανότητά μας να λειτουργούμε ως άγκυρα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», διευκρίνισε ο κ. Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε και την ιδέα της θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε διάφορες προτάσεις θέσπισης ευρωομολόγων, «προς το παρόν δεν τις συμμερίζεται», είπε ο κ. Τρισέ.

Πρόσθεσε δε, ότι «τώρα προέχει να αξιοποιήσουμε άριστα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα ποιοτικό άλμα στην επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, πρέπει τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να υλοποιηθούν αποφασιστικά. Επίσης ο μηχανισμός σταθερότητας EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ελαστικότητα και αποτελεσματικότητα».

Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η σημερινή κατάσταση, ο κ. Τρισέ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ. Όπως είπε, «βεβαίως και μπορούν οι Ευρωπαίοι να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πήρε σαφείς αποστάσεις από την κριτική που ασκείται στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι εξαιτίας καθυστερήσεων είναι συνυπεύθυνη για την κλιμάκωση της παρούσας κρίσης. Ερωτηθείς αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, ο κ. Τρισέ είπε: «Επ ουδενί. Θεωρώ μία τέτοια συζήτηση στη σημερινή κατάσταση παντελώς λανθασμένη».

πηγη:clevernews.gr

1 Comment

 1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΠΕ Ο ΧΙΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ALTER..»ΟΛΙΓΟΝ ΕΓΓΥΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»!!
  (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ «SCHOOL OF$%#@».. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ,
  ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑ ΣΥΚΑ ,ΣΥΚΑ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ?)
  ΑΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ «ΞΕΣΧΙΖΟΝΤΑΙ» ΣΤΗΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΑ»(!!!)
  ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.