Δεν την θέλουμε καν ως σκέψη!

«Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας»

«Η λέξη χρεοκοπία  απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας. Δεν τη θέλουμε, δεν την χρησιμοποιούμε, δεν την θέλουμε καν ως σκέψη. Η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει για όλες τις παραλλαγές της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς στην πολιτική επιτροπή του κόμματός του.

«Αλλοι μπορούν να τη χρησιμοποιούν, εμείς δεν την χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν διαβαθμίσεις στο κακό, όμως ένα μικρότερο κακό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο. Η ΕΚΤ έχει δικαίως ορίσει ότι μια χρεοκοπία θα σταματήσει τη ροή ρευστότητας προς τις τράπεζές της και αν μειωθεί απότομα η ρευστότητα σε μια χώρα, η ύφεση θα αυξηθεί αυτόματα και η επιλεκτική χρεοκοπία θα πάψει να είναι επιλεκτική. Εκεί ένα μικρό κακό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν υπάρχει προηγούμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας σε κράτος-μέλος της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Τέσσερα κριτήρια

«Να υπάρχουν κριτήρια σύνεσης, αποφασιστικότητας, ρευστότητας και επανεκκίνησης της οικονομίας όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια κρίση κι όχι να υιοθετούμε το μικρότερο κακό που όμως μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Την απορρίπτουμε την επιλεκτική χρεοκοπία, όταν τίθεται ζήτημα διακοπής ρευστότητας. Η δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή από την αγορά ή τα ευρωομόλογα αποτελούν λύση, αλλά η συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων δημιούργησε τεράστια προβλήματα διότι έβαλε τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στο παιχνίδι των αγορών. Είναι οξύμωρο να συμφωνεί κανείς από τη μια με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσικο των κρατικών ομολόγων και από την άλλη να καταγγέλλουμε τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Λύση τα ευρωομόλογα

«Η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη υγιής λύση, ξεπερνά την κρίση. Λύση υπάρχει και δεν κοστίζει, αλλά η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει κάποιες επίμονες ισχυρές εμμονές. Εκεί θα οδηγηθούν τα πράγματα… στην έκδοση ευρωομολόγων., Αλλά εμείς θέλουμε να επωφεληθεί η Ελλάδα πρώτη από τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις, ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο με την προύπόθεση να αποδεχτεί η ΕΕ την ομαλή παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα που είναι ο μεγάλος μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης,. Το αίμα της οικονομίας μας περνά μέσα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του κ. Τρισέ (προέδρου της ΕΚΤ) που απειλεί ότι η ρευστότητα θα σταματήσει αν η Ευρώπη επιμείνει στη συμμετοχή ιδιωτών στην εξαγορά του ελληνικού χρέους».

«Να μην κλείσει η στρόφιγγα της ΕΕ»

«Για τους Ελληνες σημασία έχει να μην κλείσει η στρόφιγγα ρευστότητας από την ΕΕ στην Ελλάδα και συνιστώ στην κυβέρνηση να δώσει προσοχή σε αυτό. Ακόμη και αν άργησε να πάρει αποφάσεις, ακόμη και αν πήρε λάθος αποφάσεις, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα. Μέχρι τώρα, βρισκόμασταν σε εντελώς λάθος δρόμο και ας μη μας λέει ο κ. Παπανδρέου ότι δεν είχε άλλο δρόμο να διαλέξει. Τότε που διασύρατε τη χώρα ως την πιο διεφθαρμένη στον κόσμο, όταν βαφτίζατε την οικονομία ως Τιτανικό, όταν σας έλεγα να ξεκολλήσετε και εσείς δεν με ακούγατε. Πέρσι, μας έλεγαν ότι αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο, θα χρεοκοπήσει η χώρα. Παρά τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός, το χρέος διογκώθηκε και φτάσαμε πιο κοντά στη χρεοικοπία. Φέτος, μας έφεραν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η ίδια λανθασμένη συνταγή που οδηγεί στην ίδια αποτυχία και πάλι έθεσαν το δίλημμα και μόλις ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο άρχισαν να μας προετοιμάζουν για την επιλεκτική χρεοκοπία. Τί άλλο θέλει κανείς για να πειστεί ότι μας οδήγησαν σε αδιέξοδο και ότι κάθε λάθος ήταν χεριότερο από το προηγούμενο και ότι όλα τα λάθη μαζί οδήγησαν στη φτώχια», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Οχι άλλη ασφυξία»

«Πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όχι άλλη ασφυξία. Ακόμη και με μηδενικά επιτόκια να μας δανείσουν, αν η Ελλάδα έχει γίνει έρημος δεν θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε.

Χρειαζόμαστε κριτήριο ανάκαμψης, επανεκκίνησης, χωρίς αυτό όλα τα άλλα που συζητάμε δεν θα έχουν νόημα. Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο μεταίχμιο της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Αληθινό ορόσημο. Ετοιμαζόμαστε για μεγαλύτερες πολιτικές μάχες από τον Σεπτέμβρη. Δείξαμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, επανεκκίνηση. Οι κυβερνώντες τώρα προσπαθούν να υλοποιήσουν με τον πιο στρεβλό τρόπο την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιών, ενώ πέρσι την απέρριπταν. Τώρα μπορεί να αποδεχτούν μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 15%, ενώ πέρσι τα παρουσίαζαν σαν μαγικά τιου Χάρι Πότερ», πρόσθεσε.

«Οχι στο άνοιγμα για τα ταξί»

«Κλασικό παράδειγμα στρέβλωσης. Πιο κάτω είναι ο Θύμιος, Σε όλη την Ευρώπη ισχύει η απελευθέρωση των αγορών των ταξί με βάση τον πληθυσμό με αποτροπή των καρτέλ. Αν σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους, υπάρχει ήδη υπερπροσφορά, όπως τα ταξι, θα επιδεινώσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον και θα προκύψουν καρτέλ σε βάρος των εργαζόμενων και των πελατών», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι εκλογές»

«Με παραπλανητικό τρόπο θα επιχειρηθεί εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά ζητάμε ρύθμιση για τα δημοψηφίσματα και όχι να θέτουν με εκβνιαστικό τρόπο λάθος διλήμματα. Ο κόσμος από την αγανάκτησή του και το σωστό θα καταψηφίσει. Μπορόύν αντί να εκτονώσουν, να πυροδοτήσουν τη λαϊκή οργή. Το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από όσους προσυπέγραψαν το λάθος και εκβιάζουν τον ελληνικό λαό αλλά από όποιους αντιστέκτονται στις πιέσεις και ξέρουν να προωθούν το δημόσιο συμφέρον.», πρόσθεσε

Εκκληση στους Αγανακτισμένους για ειρηνική διαμαρτυρία

«Το κίνημα αγανακτισμένων είναι μια πρόκληση. Το κίνημα διογκώνεται. Εμείς χαρειτίσαμε τον ακομματιστό, ακηδεμόνευτο χαρακτήρα του και ότι κρατάνε όχι κομματικά λάβαρα, αλλά ελληνικές σημαίες. Ομως καταδικάζουμε τη βία με ξεκάθαρο και απερίφραστο τρόπο. Αν το κίνημα χάσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του, θα εκφυλιστεί και θα προσφέρει βοήθεια σε όσους το εχθρεύονται», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η δημοκρατία προχωρά ενώνοντας όχι διασπώντας, ξεπερνώντας εμπόδια όχι πέφτοντας σε παγίδες των αντιπάλων της και η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε δημιουργική οργή. Να θυμάστε δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτοί που επέβαλαν εκβιαστικά διλήμματα δεν είναι ίδιοι με εκείνους που αντιστάθηκαν στους εκβιασμούς. Ευθύνες υπάρχουν παντού, αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε στα παιδιά μας και η αγανάκτηση δεν πρέπει να γίνει μισαλλοδοξία. Ναι στην κάθαρση, όχι όμως στην ισοπέδωση των πάντων», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Αντιλαμβάνομαι ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Είμαι έτοιμος να προχωρήσω αν υπάρχει σαφής προοπτική, όχι αν μας βυθίζουν σε αδιέξοδο. Διατηρώ τον ιδεαλισμό της ελπίδας, χωρίς τον οποίο, κανένας δεν μπορεί να αντέξει σε δυσκολίες. Παράλληλα με τη στρατηγική διεξόδου από την κρίση Ζάππειο 1 και 2 θα φέρουμε και τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία χρειάζεται. Ζητάμε αλλαγή υποδείγματος σε μια αληθινή επανεκκίνηση, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας. Ζητάμε να ελεγχθεί το πόθεν έσχες όλων όσων διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί μέχρι σήμερα από το 1974, για να καθαρίσει η ήρα από το στάρι, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται. Αλλο πρόβλημα είναι εκείνο των παράνομων μεταναστών που έχουν διαλύσει ολόκληρες περιοχές, ειδικότερα στην Αθήνα.

Η υποδομή στην περιφέρεια διαλύεται με τον Καλλοκράτη. Η κρίση έχει βαριές συνέπειες, αλλά η πυροπροστασία πρέπει να εξαιρεθεί από τη λιτότητα. Αν δεν καταβάλλουμε τα ελάχιστα για μια πυροπροστασία, μια πύρινη καταστροφή θα μας κοστίσει πολύ περισσότερο. Κάνω έκκληση προς την κυβέρνηση που είναι ακριβή στα πίτουρα των ΜΚΟ και φτηνή στην πυροπροστασία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Στήριξη στο λάθος δεν δίνω, το κομματικό λάθος του ΠΑΣΟΚ θα το διορθώσω, δεν θα το κάνω μεγαλύτερο. Για εμάς στη ΝΔ δεν αρκεί απλώς να πείσουμε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρως αποτύχει, αυτό είναι εύκολο, να αποδείξουμε και εμείς ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την ανάγκη να κάνουμε τομή με το παρελθόν. Να το εκφράζουμε αυτό. Να το ακτινοβολούμε ότι έχουμε έρθει για το καινούριο και να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εκεί που πρέπει, όταν πρέπει, με δύναμη ψυχής. Περιμένω από τους ευρωβουλευτές μας συστηματική προβολή των θέσεων μας. Να μιλήσουν στον καθένα για να τον πείσουν. Δεν είμαστε συνέχεια από το χθες, είμαστε ρήξη από το χθες και θα το κάνουμε με την καθημερινή επαφή με τον κσόμο. Η νεολαία μας το κάνει ήδη και έχει συνεχώς μόνον επιτυχίες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει καλοκαίρι»

πηγη: