Γερμανικό ΟΧΙ για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για την Ελλάδα

Οι άσπονδοι φίλοι μας

Δεν υπάρχει, << Έκτακτη συνάντηση κορυφής για την Ελλάδα, της ευρωζώνης,  για το συγκεκριμένο project» >>, όπως ειχε   ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας»

Δήλωσε την Τετάρτη 13, Ιούλ. εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της σε συνέντευξη Τύπου.

«Το σημαντικό είναι ότι οι εργασίες για Ελλάδα συνεχιζονται  με σταθερό ρυθμό από τους υπουργούς Οικονομικών» , πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια ειδική συνεδρίαση της ευρωομάδας είχε ανακοινωθεί για την Παρασκευή . «Σήμερα, τίποτα δεν είναι μόνιμα σε αδιέξοδο, αλλά υπάρχει μια σαφής δέσμευση από όλους τους εταίρους του Eurogroup για να φτάσει η πιο αποτελεσματική λύση το συντομότερο δυνατό » , δήλωσε ο Γάλλος υπουργός προϋπολογισμού, Valérie Pécresse .

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπόι, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι μια τέτοια συνάντηση των ηγετών της νομισματικής ένωσης «δεν αποκλείεται» , αλλά είπε ότι «δεν έχει αποφασίσει ακόμη » , δήλωσε ο εκπρόσωπος του. Πρόκειται δε να ανακοινώσει την απόφασή του «εν ευθέτω χρόνω» . Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «η αβεβαιότητα της υλοποίησης αυτής της συνόδου κορυφής οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να είναι βέβαιοι οτι θα αποφέρει καρπούς. Και να μην φύγουν με άδεια χέρια στο τέλος « .

 Η χώρα είναι ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ «Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου»

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Είπε ότι εργάζεται για μια λύση για την Ελλάδα «έντονα, αλλά χωρίς πανικό» , κάνοντας ισχυρίζεται ότι η χώρα χρηματοδοτήθηκε «μέσα από τα μέσα Σεπτεμβρίου» . Έχει εκδώσει γνωμοδότηση πιο ευέλικτη από ό, τι υποστηρίζεται από το Βερολίνο για την πιθανή εξαγορά των ευρωπαϊκών ταμείων με τα ομόλογα μιας χώρας που έχουν ανάγκη.

Το διεθνές ταμείο αρωγής εγκατεστημένο στη ζώνη του ευρώ (EFSF) προβλέπει σε μια χώρα την «θεωρητική δυνατότητα» της αγοράς, των  ίδιων τις υποχρεώσεων του, μέσα από μια διεθνή βοήθεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η επιλογή, η οποία θα επέτρεπε την Αθήνα να ανασάνει   και να μειώσει το βαρύ χρέος της  που φτανει στο  160% του πλούτου της χώρας, στο παρελθόν ήταν ταμπού για τη Γερμανία.

Ωστόσο, επανέλαβε την πρόθεση των Γερμανών να συμμετάσχουν στο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα της διάσωσης Ελλάδα, λέγοντας «ενδιαφέρουσα» την επιλογή μιας ριζικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προς τα εμπρός από τον επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Martin Blessing. Προτείνει ότι οι τράπεζες ανταλλάσσουν τα χρεόγραφα που κατέχουν σε βάρος των Ελλήνων, με  νέες υποχρεώσεις σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Σύμφωνα με την «Ευχες» Martin, οι τράπεζες θα ήταν πρόθυμες να ξεσκαρταρουν,βαριές απώλειες σε παλαιότερους τίτλους, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει εγγύηση .

Μεταφραση του αρθρου της Le Monde:lemonde.fr