Νοιάζονται και σιάζονται,(γιατί είναι… «λοιμώδες»!)

  Η ευρωζώνη υπόσχεται νέα μέτρα για να βοηθήσει την Ελλάδα

(Reuters) -Ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών υποσχέθηκαν φθηνότερα δάνεια, μεγαλύτερης διάρκειας και μια πιο ευέλικτο ταμείο διάσωσης .Ολα αυτα την  Δευτέρα 11/7/2011, για να βοηθήσουν την  Ελλάδα και τους υπόλοιπους  χρεοπαθούντες  της ΕΕ. Ειναι  μια προσπάθεια για να σταματήσει η οικονομική κατρακύλα ,»παρασέρνοτας «, την Ιταλία και την Ισπανία.

πηγη:reuters

______________________________________________________________________________

από το βήμα 

Την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα που θα βελτιώσουν τη συστημική ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τους κινδύνους διάδοσης της κρίσης εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Εurogroup επισημαίνεται ότι στα μέτρα που προωθούνται, περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), η αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων και νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού με πρόβλεψη να υπάρξουν εγγυήσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Προβλέπεται ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν «σύντομα» στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup

Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας να προτείνει μέτρα για την απάντηση στην κρίση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, βήματα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και τρόπους για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Όπως τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αυτή η ενισχυμένη στρατηγική θα πρέπει «σύντομα» να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία σχετικά με τις βασικές πτυχές της χρηματοδότησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των δανείων καθώς και τις προτάσεις του ιδιωτικού τομέα «να συμβάλει εθελοντικά» στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός η επιλεκτική χρεοκοπία.

Το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως και έγκαιρα τις δεσμεύσεις της.

To Eurogroup χαιρέτησε τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου για την υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή δύο παρατηρητών από κράτη μέλη της ευρωζώνης και την Επιτροπή και συμφώνησε σε ευρεία τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα.