«Και μαζί και μόνοι ..»

ΝΔ: “Στηρίζουμε το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας”

Τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας εκφράζει ο Πολιτικός Σχεδιασμός του κόμματος, με σημείωμα που διένειμε στους αρμόδιους πολιτικούς συντάκτες. Στο εν λόγω σημείωμα αναφέρεται ότι «η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια φυσιολογική συνέχεια της συνεπούς και σταθερής στάσης του κόμματος απέναντι στην ανάγκη περιορισμού του σπάταλου κράτους και της δημιουργίας του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος».

Η ΝΔ εκπρόσωπος της οποίας μετέχει στο ΔΣ του ταμείου , ουσιαστικά, οριοθετεί με το σημείωμα αυτό την στάση που θα κρατήσει κατά την διαδικασία αποκρατικοποιήσων
«Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως είχε αναδείξει, σημειώνεται από τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής, την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις μας, οχυρωμένη πίσω από τη μνημονιακή πολιτική των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων και της φοροαφαίμαξης των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων, και οδηγηθήκαμε σε νέο Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο και έπεται συνέχεια.
Συγκεκριμένα:
• Στο Ζάππειο Ι (7/7/10), διατυπώσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, που περιελάμβανε:
• Την αξιοποίηση της περιουσίας των Δημοσίων Νοσοκομείων, των υπουργείων και Δημόσιων Οργανισμών, του ΟΣΕ, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των κληροδοτημάτων Νομικών Προσώπων του Δημοσίου.
• Την αναγκαιότητα καλύτερου σχεδιασμού και σαφούς χρονοδιαγράμματος για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στην πρόταση υπολογιζόταν ότι, ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων θα μπορούσε να βρεθεί από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
• Το Φεβρουάριο 2011 η Νέα Δημοκρατία συστήνει ειδική ομάδα για την παρακολούθηση και τη μελέτη project αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
• Στο Ζάππειο ΙΙ (12/5/11), ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει με έμφαση: «Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά» και εξειδικεύει προτείνοντας:
• Για τη ΔΕΗ η πρόταση ΠΑΣΟΚ για πώληση 17% είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε την αγορά και μετά να αποκρατικοποιήσουμε τμηματικά, κρατώντας μόνο τον έλεγχο του δικτύου.
• Ναι στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ (με υποδομές δικτύων υπό κρατικό έλεγχο), ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα.
• ΟΠΑΠ: όχι στην πώληση σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα 2-3 ετών. Αυτό δεν είναι καν ξεπούλημα είναι χάρισμα.
• Στις 24/05/11 ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού».
• Στις 30.6.11 κατά τη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «Όχι» επί της αρχής και υπερψήφισε 21 από τα 49 άρθρα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις περιστολές δαπανών και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ως μοναδικό γνώμονα των αποφάσεών της την ανάκαμψη της οικονομίας, ψήφισε και στηρίζει σταθερά και με συνέπεια κάθε μέτρο και πρωτοβουλία που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση …
παλαιότερο άρθρο της ιδίας πηγής αναφέρεται στην ομαδα  που θα συσταθεί ,
ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις.:

την Ειδική ομάδα για αποκρατικοποιήσεις συστήνει η ΝΔ

Καθώς η “αξιοποίηση” δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. θεωρείται πια ως “μνημονιακή υποχρέωση”, η ΝΔ συγκροτεί ειδική ομάδα για την παρακολούθηση και τη μελέτη project αποκρατικοιποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό αποφάσισε ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς και επιφόρτισε τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας,

Νότη Μηταράκη να είναι επικεφαλής της εν λόγω ομάδας. Σε αυτή αξιοποιούνται πρώην βουλευτές και πρώην επικεφαλής υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δημόσια περιουσία. Η ομάδα θα υπάγεται στον τομέα Οικονομίας του κόμματος. Εκτός από τον αναπληρωτή τομεάρχη, στην ομάδα εργασίας θα μετέχουν οι:
1. Αντώνης Μπέζας, πρ. υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών & πρ. Βουλευτής Θεσπρωτίας
2. Θανάσης Κατσιγιάννης, πρ. Βουλευτής Αττικής
3. Μάκης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, πρ. Πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος ΔΕΠΑ
4. Διονύσης Σταμενίτης, Αναπληρωτής τομεάρχης Δημοσίων Έργων, πρ. Πρόεδρος Ολυμπιακών Ακινήτων.
5. Στέφανος Αγιάσογλου, Αναπληρωτής τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
6. Πέτρος Παπαγεωργίου, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ
7. Νίκος Αθανασίου, πρ. διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ Τεχνική Α.Ε.
8. Κώστας Μπούρας, πρ. γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης
9. Στέλιος Στάικος, προϊστάμενος νομικής υπηρεσίας Νέας Δημοκρατίας
πηγη