«Δεν επιθυμούσε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση…»

ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008 είχε εκφράσει στον Κώστα Καραμανλή ο Βλαντιμίρ Πούτιν. (Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real news), ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επικοινωνήσει με τον τότε πρωθυπουργό και είχαν συζητήσει για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα. Ο Βλ. Πούτιν, μάλιστα, ρώτησε τον Κώστα Καραμανλή αν μία δήλωση στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση θα τον ωφελούσε, αλλά ο Κώστας Καραμανλής δεν επιθυμούσε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, τουλάχιστον όχι από την πλευρά του.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας εμφανίζονταν πεπεισμένες πως πίσω από τους «κουκουλοφόρους» βρίσκονταν ξένες δυνάμεις που τους καθοδηγούσαν και επιθυμούσαν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Δίαυλοι επικοινωνίας
Οι πληροφορίες αυτές, αρχικά είχαν φτάσει στο Κρεμλίνο και στον τότε Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα η ελληνική κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα. Για αρκετές ημέρες, το επίμαχο διάστημα, υπήρξε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Μόσχας.
Μάλιστα, σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή πληροφοριών έπαιξαν υπουργοί, οι οποίοι δεν βρίσκονται τώρα στο πολιτικό προσκήνιο.
Οι Ρώσοι, άλλωστε, δεν εμπιστεύονταν αρκετούς πολιτικούς που κατείχαν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση Καραμανλή και, για τον λόγο αυτό, τις συγκεκριμένες πληροφορίες τις γνώριζαν ελάχιστοι.
Το Κρεμλίνο πίστευε πως ο Κώστας Καραμανλής θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω των συμφωνιών για την ενεργειακή πολιτική. Μάλιστα, σε μία από τις συναντήσεις που είχαν οι δύο άνδρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να το είχε τονίσει αυτό στον Κ. Καραμανλή.
Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, στις 13 Ιανουαρίου του 2009 είχαν ενημερώσει τον τότε υπουργό Εσωτερικών για τις πληροφορίες που είχε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Ασφάλεια. Η απόρρητη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό «Επίκαιρα» αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουν στοχοποιηθεί στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως και ίδιος. Εχουν πέσει στην αντίληψή μας σήματα ξένων κυβερνήσεων που συνεργάζονται μεταξύ τους και έχει γίνει εκτενής παρακολούθηση της διαδρομής μεταξύ της οικίας του και του γραφείου του πρωθυπουργού. Υπάρχουν φωτογραφίες που ήλθαν στην κατοχή μας από μη κατονομαζόμενες πηγές άλλων κρατών».

Το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τις επαφές του Κώστα Καραμανλή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις συμφωνίες για τα ενεργειακά που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, είχε καταγραφεί με χαρακτηριστικό τρόπο και στα wikileaks.
Στο τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου 2008, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρει ότι ο Καραμανλής «ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι θα τον κατασκεύαζαν, ούτως ή άλλως, οπότε είναι καλύτερο για μας να περάσει από την Ελλάδα».
Οταν ο πρέσβης τού είπε ότι είναι ανταγωνιστικός με τον αγωγό TGI, o Kαραμανλής υποβάθμισε τη σημασία του, λέγοντας πως «θα είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αρχίσει η κατασκευή του».
Οσο για τον TGI, ο Πούτιν τον ρώτησε τι φυσικό αέριο θα πάρει η Ελλάδα μέσω του αγωγού. Ο Καραμανλής απάντησε «από το Αζερμπαϊτζάν» και ο Πούτιν τού είπε «αυτοί δεν έχουν αέριο». Σε ένα από τα δεκάδες τηλεγραφήματα που οι Αμερικανοί διπλωμάτες καταπιάνονται και αναλύουν τη σχέση Ελλάδας – Ρωσίας, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τόμας Κάντριμαν, καταλήγει: «Ο Πούτιν έχει επισκεφτεί ήδη δύο φορές την Ελλάδα, γι’ αυτό και οι επισκέψεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων είναι ιδιαίτερα σημαντικές», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα wikileaks.

Φόβοι για επεισόδια

Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, το καλοκαίρι του 2009, δηλαδή λίγο πριν ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κορυφαίοι υπουργοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για ενδεχόμενα επεισόδια τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

«Με τα μέτρα που πρέπει να ανακοινώσεις, πρόεδρε, για την οικονομία και με 151 βουλευτές, δεν μπορούμε να αντέξουμε. Τώρα πάμε να περάσουμε μια μεταρρύθμιση και βγαίνουν στον δρόμο. Φαντάσου τι θα γίνει αν ανακοινώσεις νέα σκληρά μέτρα. Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είδαμε τον Δεκέμβριο», είχε πει τότε ένας από τους υπουργούς που μετείχε στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Με την άποψη αυτή είχαν συμφωνήσει και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί, αλλά το θέμα δεν συνεχίστηκε, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός είχε πάρει την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

πηγή:real.gr