H οικονομική διακυβέρνηση και η Ελλάδα
στη συζήτηση για τη σύνοδο κορυφής στο ΕΚ
Θεσμικά όργανα − 28-06-2011 – 17:30
Τα κύρια σημεία
Συζήτηση για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας με συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Jerzy Buzek: Ευρώ και Σένγκεν «ορόσημα» της ΕΕ
Ο Herman Van Rompuy, στο ΕΚ
Η οικονομία και η κρίση του χρέους στην Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, μαζί με την προωθούμενη τροποποίηση της συνθήκης του Σένγκεν κυριάρχησαν στη συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων στο ΕΚ όπου οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, ενημέρωσαν του επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για την σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Εκτός των θεμάτων αυτών συζητήθηκαν επίσης η «Αραβική Άνοιξη» και η επερχόμενη προσχώρηση της Κροατίας.
Ελλάδα και οικονομία
Εγκαινιάζοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, τόνισε πως το ευρώ και η Συνθήκη του Σένγκεν αποτελούν «ορόσημα» της ΕΕ που πρέπει να διαφυλαχθούν ενώ, στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, παρουσίασε τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, την Ελλάδα και την προωθούμενη αναθεώρηση της του Σένγκεν.
Μιλώντας για την οικονομική διακυβέρνηση, οκ. Van Rompuy ζήτησε από το ΕΚ να εγκρίνει το όλο «πακέτο» ως έχει χωρίς να αναζητεί την τελειότητα, αν μη τι άλλο γιατί ο χρόνος πιέζει και «το τέλειο είναι εχθρός του καλού». Κάλεσε, τέλος, τη βουλή στην Αθήνα να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Από την πλευρά και αναφερόμενος επίσης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, εξήγησε ότι στη σύνοδο κορυφής απεδείχθη για άλλη μια φορά πως «όταν πραγματικά χρειαστεί μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία» αλλά σημείωσε και κάτι άλλο. Ότι η ΕΕ έχει ανάγκη μεγαλύτερης ευχέρειας κινήσεων για να προωθήσει ταχύτερα την αποδέσμευση αναπτυξιακών πόρων προς την Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της οφείλει να εφαρμόσει «τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται τώρα στη βουλή».
«Το ευρώ δεν είναι νεκρό» δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γάλλος ευρωβουλευτής Joseph Daul, για να τονίσει ότι εκείνο που απαιτούν οι περιστάσεις είναι «περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη» και αυτό, τόνισε, «ισχύει και στην οικονομία.» Στο πλαίσιο δε αυτό εξέφρασε την ικανοποίησή του που στη σύνοδο κορυφής «επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι οι οικονομίες μας πρέπει να είναι ανταγωνιστικές» καθώς «η ανταγωνιστικότητα υποστυλώνει το κοινωνικό κράτος».
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Γερμανός ευρωβουλευτής Martin Schulz, μίλησε από την πλευρά του για «την κυριαρχία κάποιων οίκων αξιολόγησης από τη Νέα Υόρκη» στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τα «δρακόντεια μέτρα» που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα προκλήθηκαν από τους ίδιους αυτούς οίκους. Σε ότι αφορά τις ίδιες τις αποφάσεις του Συμβουλίου, ο κ. Schulz αμφισβήτησε το βαθμό στον οποίο υπάρχει πράγματι ομοφωνία στο συμβούλιο σε ότι αφορά τα διάφορα μέτρα οικονομικής διακυβέρνησης και ιδιαίτερα την σχεδόν αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Για τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Rebecca Harms, υπάρχει ανάγκη «να επανεξετάσουμε το πλαίσιο που έχει επιβληθεί (στην Ελλάδα) και να αναζητήσουμε ένα πακέτο που θα βοηθήσει την αναβίωση της οικονομίας». Από δε την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γερμανός ευρωβουλευτής Lothar Bisky, δεν διαπίστωσε καμία πρόοδο, στη σύνοδο κορυφής, τα κρίσιμα ζητήματα της απασχόλησης, της έρευνας, της παιδείας και της καταπολέμησης της φτώχειας».
Τέλος, μιλώντας εκ μέρους της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, ο Βρετανός συμπρόεδρός της, Nigel Farage, δήλωσε ότι «αυτή την ώρα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις», για να προειδοποιήσει «μη νομίσετε ότι η «Αραβική Άνοιξη» δεν μπορεί να μετατραπεί σε [θερμό] «Μεσογειακό Καλοκαίρι».
Σένγκεν
Η προωθούμενη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Σένγκεν για την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων με στόχο την επαναφορά τους σε περίπτωση μεγάλης και μη ελεγχόμενης εισροής μεταναστών από ακριτικά κράτη μέλη που δεν μπορούν να τη σταματήσουν, προκάλεσε την οργή του προέδρου των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, ο οποίος προειδοποίησε ότι το ΕΚ «ουδέποτε θα εγκρίνει μια τέτοια αλλαγή» στους κανόνες που «δεν θα σώσουν αλλά θα σκοτώσουν τη συνθήκη του Σένγκεν». Χαρακτήρισε μάλιστα κάθε τέτοια προοπτική απειλή για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τονίζοντας ότι εκείνο που απαιτείται σε περίπτωση μεγάλης εισροής μεταναστών είναι αλληλεγγύη, «όπως συνέβη με το Κόσοβο».
Από την πλευρά του πάντως, ο Βρετανός Συντηρητικός Timothy Kirkhope (ΕΣΜ), τόνισε ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να εφαρμοσθεί αποτελεσματικότερα και οι υφιστάμενες υπηρεσίες να λειτουργήσουν και αυτές αποτελεσματικότερα», για να τονίσει ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών είναι πραγματικά σοβαρότατες και δεν θα εξαφανισθούν με την επίκληση διαφόρων κλισέ». Κατέληξε δε ότι «οι έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να διατηρηθούν όπου είναι απαραίτητο»